TW
0

L’Institut d’Estudis Baleàrics inaugurà dimarts a Londres l’exposició L’Espanya d’Alfons XIII. Aquesta mostra, formada bàsicament amb fotografies i audiovisuals, ja s’estrenà a Palma el 2004 i, després d’itinerar per més de 20 ciutats d’arreu de la Península, ara ha arribat a l’Institut Cervantes de Londres, coincidint així amb el 80è aniversari de la Càtedra Alfons XIII a Anglaterra. Davant un nombrós públic, que sorprengué fins i tot l’organització, Sebastià Serra, acompanyat del president de l’Institut Cervantes de Londres, Joan Pedro Aparicio, presentà la mostra que es podrà veure fins a final de mes. Durant la mateixa inauguració també es féu un repàs a l’època d’Alfons XIII, a càrrec del catedràtic Francisco Salvador.

L’exposició ofereix textos en català, castellà i anglès. Un fet curiós, ja que, quan la mostra va ser a Palma, el novembre de 2004, ho féu només en castellà per motius pressupostaris. Tot i això, Xavier del Hoyo aclarí ahir que la mostra ja fa estona que roda en la nostra llengua pels territoris de parla catalana. Alfonso XIII and his time comprèn 363 fotografies corresponents a 45 localitats espanyoles, 20 documentals procedents dels arxius de Filmoteca Espanyola i també inclou música de l’època de referència. Les imatges han estat realitzades per destacats fotògrafs de l’època i han estat aportades per 20 centres de la confederació i per diferents arxius històrics, municipals, estatals, privats i de comunitats autònomes. La mostra es presenta amb un DVD, amb projeccions i música i d’una durada de 15 minuts. També hi ha un CD amb música ambiental.

De les Illes Balears, hi ha una cinquantena d’imatges gràcies a la col·laboració estreta amb l’Institut d’Estudis Eivissencs, el menorquí i la Societat Arqueològica Lul·liana. Del Hoyo aclarí que aquesta exposició està basada en l’Espanya d’Alfons XIII tot i que, "atès que la vam fer nosaltres i comptàvem amb moltes institucions illenques, Mallorca, Menorca i les Pitiüses hi són ben presents". La mostra té el seu origen en la Confederació Espanyola de Centres d’Estudis Locals, que engloba una seixantena d’entitats dedicades a aquesta mena d’estudis d’arreu de l’Estat, abans que l’Institut d’Estudis Baleàrics iniciàs la seva tasca de promoció exterior (propiciada per la sortida de l’Institut Ramon Llull).