TW
0

Després d’una setmana de polèmica, finalment avui dematí, els reis inauguren la sala dels Drets Humans i l’Aliança de Civilitzacions al palau de les Nacions de l’ONU a Ginebra davant 700 convidats. Una sala amb un caràcter marcadament balear. L’artista Miquel Barceló (Felanitx, 1957) ha comptat, dins el seu equip, amb Tomeu i Antoni Esteva per al disseny dels interiors. El primer, arquitecte, i el segon, aparellador, han ideat, sota la supervisió de l’artista, el mobiliari d’aquesta estada que ha fabricat una empresa de Barcelona. Es tracta, va explicar l’arquitecte de Son Servera, d’un mobiliari funcional i minimalista treballat en "fusta de faig i cuir en tonalitats beig clar" que realça la immensa, colorista i també polèmica cúpula d’ones i estalactites creada per Barceló.

Ahir, fins a darrera hora, Miquel Barceló i Antoni Esteva controlaven els darrers detalls del projecte, entre ells les diverses il·luminacions de què s’ha proveït la sala. Cap al tard, i ja a l’hotel, l’artista de Felanitx parlà amb la premsa illenca, a qui confessà "una gran il·lusió per la inauguració" tot i el "cansament d’aquests darrers dies".

Avui, en l’acte inaugural, en la representació balear desplaçada a Suïssa hi serà el president Antich i els consellers d’Educació i Cultura i Habitatge, Bàrbara Galmés i Jaume Carbonero. A l’acte assistirà també el delegat del Govern, Ramon Socias, i Francesc Fiol, en representació del Partit Popular. Balears va ser la primera comunitat autònoma que es va afegir a aquest regal de 20 milions d’euros que l’Estat espanyol realitza l’ONU a través de la fundació Onuart, una entitat creada a tal efecte amb la pretensió de promocionar l’art espanyol als fòrums internacionals.

L’aportació del Govern ascendeix a 150.000 euros, dels quals 25.000 s’han contribuït al patrocini del vídeo documental encarregat per Onuart a Agustí Torres en el qual es recull el treball de l’artista de Felanitx. Gràcies a aquesta aportació, l’Executiu balear tindrà els drets per a la difusió del documental com a imatge promocional. A més del Govern, tres empreses balears prenen part en el projecte, Sa Nostra, Barceló Hoteles i Hotetur. Les dues primeres com entitats col·laboradores amb una aportació de 125.000 euros i darrera com a patró d’Onuart, amb una aportació de 500.000 euros.

Familiars i amics de l’artista (alguns vinguts des de Mali) també es troben des d’ahir a Ginebra en espera que avui la cúpula de 1.400 metres quadrats s’il·lumini. Es tracta d’un projecte descomunal, cinc vegades superior en superfície a les dimensions del mural ceràmic de la capella de Sant Pere de la Seu i que ha constituït un autèntic repte fins i tot per a un artista a qui li agraden els desafiaments i experimentar com és Miquel Barceló.

Des de fa dos anys Barceló treballa en aquest projecte, l’execució del qual li ha dut 13 mesos. Per a això, s’ha substituït la inicial cúpula, que en el seu dia havia de pintar Chagall, per una altra més resistent formulada en diversos materials, entre ells l’alumini amb què s’ha creat una espècie de malla d’on pengen milers d’estalactites, algunes de més d’un metre i cinquanta quilos de pes. L’estructura, que s’alça a uns 14 metres d’altura, suporta, a més, uns 22.000 quilos de pintura. De tot aquest procés també s’editarà un llibre (amb texts de Rodrigo Rey Rosa i fotografies d’Agustí Torres) i se’n planteja fer una exposició amb esbossos, fotos i maquetes que podria girar per museus de prestigi (com el Louvre o el Prado) i que segurament també passaria per Mallorca.