La història comença al 1995, quan es decideix fer una reforma a l’hospital de Son Dureta. Allò que en un principi havia de ser, i hauria de seguir essent encara, un bé per al poble, féu un gir inesperat el 2003 quan, ja amb Jaume Matas al capdavant del Govern, es decidí no fer la reforma, sinó un nou hospital en els terrenys de Son Espases. Sobre la taula hi havia aleshores quatre possibles emplaçaments (el Govern de Matas ja anunciava en el seu programa electoral que volia un centre de nova creació): la base General Asensio, Son Puigdorfila, Son Espases i Son Sardina.
Un intríngulis de gestions poc netes i irregulars donaren el sí definitiu a Son Espases i s’inicià així una llarga croada de veïns, associacions culturals i partits de l’oposicio contra el govern del Partit Popular. Quatre anys de lluita que veieren un mica de llum quan, pel maig del 2007, el PP era expulsat del Govern, però que tornà a les més obscures entranyes quan, a l’octubre del mateix any, el president Antich reconeixia "a contracor" que l’hospital s’acabaria fent a Son Espases després de rebutjar alternatives com Son Hugo (ja que és sòl industrial i era massa cara la seva adquisició) o els mateixos terrenys de Son Dureta.
"Ha estat la desició més difícil que he hagut de prendre com a president", digué aquell dia Antich, concient que amb la seva decisió traicionava bona part del seu partit i un dels puntals en què s’havia fortificat el pacte de Govern. Però què passà durant els quatre anys de govern popular definits per molts ciutadants com "quatre anys de prepotència i corrupció". Aprovat el projecte, els veïnats constituïren la plataforma Salvem la Real. Amb la imatge sempre present del monestir, que queda a escassos metres del centre hospitalari, el clam popular es féu sentir a les sales de Cort, del Consell, Parlament balear, a Madrid i fins i tot a Europa.
Però fou sobretot al carrer on la lluita va ser més aferrissada. Manifestacions, concerts i festes populars amb un únic lema: Salvem la Real. Va destacar el concert que, al març de 2005, tingué lloc a l’Auditòrium de Palma amb Maria del Mar Bonet, Lluís Llach, Al-Mayruqa, Damià Timoner, Miquela Lladó, Marta Elka, Carumbau i Antònia Font. Francesc Antich i Francina Armengol (aleshores a la oposició) no dubtaren d’assistir al concert, igual que ho feren, Ramon Socias, delegat del Govern, i nombroses representacions de l’esquerra nacionalista.
Mobilitzacions festives però també, en alguns casos, polèmiques. Com ho va ser la romeria de Sant Bernat del 2004 en què un indiscriminat efectiu policial carregà contra un grup de manifestants que volia impedir l’arribada de la batlessa Cirer al monestir de la Real. Anys de lluites i anys de petits guanys, també. Com la declaració de Bé d’Interès Cultural del mateix monestir i de la síquia d’en Baster i la font de la Vila. Les diferents troballes arqueològiques que s’hi han fet, així com diversos recursos i denúncies presentades, han donat un alè d’esperança. Ha estat en va. Dia 10 de febrer entraren les màquines escavadores, de moment, encara hi són. La lluita, però, continua.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.