TW
0

El president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, declarà ahir en una entrevista que la secció filològica de la institució es planteja abandonar el patró de Pompeu Fabra i fer un nou model de diccionari. Aquest nou volum serà "tan útil" com l’actual diccionari normatiu de català, però amb "connexions" entre paraules perquè en consultar la definició d’una entrada també s’obtinguin els seus antònims i sinònims, per exemple.

Segons digué Giner, hi ha una "inquietud mundial" sobre aquesta qüestió i el diccionari britànic de referència (Oxford), el nord-americà (Webster) i el de l’Academie Française "van" cap a aquesta nova tendència en què la lingüística estructural permet "interconnexions sintàctiques i semàntiques molt diferents" que enriqueixen les consultes al diccionari.

Fins ara, l’IEC ha refet diverses vegades el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) sobre la base del que va fer Pompeu Fabra, però tot i que l’ombra d’aquest lingüista, que va establir la normativa moderna de la llengua, és "allargada i potent", l’IEC es planteja desprendre’s d’ella i fer un diccionari "més flexible" en què, per exemple, es reconegui com a vàlids ‘si us plau’ i ‘sisplau’.

Però Giner, sociòleg de professió, té clar que la llengua catalana "està sotmesa a un allau de barbarismes extraordinari, no té la protecció del danès o l’holandès", de manera que es mirarà amb lupa a quins termes dóna cabuda aquest futur diccionari per tal de conservar la integritat de la llengua. Per altra banda, i continuant l’expansió territorial d’aquest "arbitre" únic de la llengua catalana, Giner anuncià de nou la "seu permanent" a Mallorca, tot i que no ha estipulat la data perquè es troben encara en negociacions.