Qui no ha sortit mai del cinema o del teatre demanant-se, sense una clara resposta, per què li ha agradat o no un film o una obra? Per justificar i argumentar una opinió hi ha els crítics.
La figura del crític, en qualsevol àmbit, és possiblement la més temuda pels professionals, que veuen com algú treballa jutjant la seva feina. Tanmateix, cal tenir en compte que la paraula ‘crítica’ "està injustament tractada i malvista, ja que una crítica pot ser negativa però també positiva", apuntà el crític i col·laborador d’aquest diari Javier Matesanz, que coordina i imparteix el taller pràctic de crítica cinematogràfica i teatral que es realitza des del passat dia 11 i fins al 29 de novembre a Sa Botiga des Buffon’s de Palma.
El taller
Tretze alumnes de diferents procedències laborals (professors, periodistes, psicòlegs, empresaris, estudiants, etc.) formen l’alumnat del taller que han fet possible l’empresa Edicions de Fusta, l’Ajuntament de Palma, Sa Botiga de Buffon’s i la Universitat de les Illes Balears, amb un crèdit de lliure configuració per als estudiants i alumnes del taller.
Nou dones i quatre homes aprenen a raonar les seves opinions cinematogràfiques i teatrals al llarg de 30 hores de curs i de mans de professionals de la crítica com Matesanz, Xisco Rotger, Rafel Gallego, Toni Camps i Natàlia Rabassa.
Amb l’objectiu de fer brollar la capacitat crítica de cada alumne, els tallers es desenvolupen d’una manera fonamentalment pràctica amb projeccions de fragments de pel·lícules i obres de teatre que els alumnes critiquen guiats i corregits pels professors. "És fonamental que cadascú triï i tingui el seu propi estil a l’hora d’opinar o criticar", explicà Matesanz. "Allò que cal tenir clar és que la crítica és una opinió personal, sempre respectable, que cal saber argumentar i justificar amb criteri per tal que tingui validesa", afegí.
La passió del crític
Una de les primeres lliçons del professor sobre el que ha de tenir algú per ser un bon crític és que sigui "un apassionat de la disciplina a criticar". Aquest requisit el compleixen els tretze alumnes inscrits, que es declaren, en el cas de Susana Martín, una amant del cinema que mai no s’oblida de la revista Fancine en sortir de la sala. "M’encanta el cinema i tots els meus amics em demanen consell abans d’anar a veure un film perquè es refien de la meva opinió", assegurà una altra de les alumnes, Maria Robles.
Pel que fa a Magdalena Riera, alumna del taller, no dubtà a declarar-se "apassionada del teatre i la dansa contemporània" alhora que afegí que pren part d’aquest taller com a complement de la seva formació en el Màster de crítica i comunicació de l’art, que actualment cursa a la Universitat de Girona.
El taller també té en compte els mitjans a través dels quals l’opinió d’un crític arriba als espectadors. Deixant clar d’entrada que "no existeix el patró d’una crítica", els alumnes aprenen pautes d’escriptura i redacció, com també de maneres de fer crítica a la televisió o a la ràdio. Sense anar més lluny, ahir alguns voluntaris del curs participaren i compartiren les seves opinions amb els oients del programa Sabàtica, d’IB3 ràdio, conduït per Marga Noguera i on Javier Matesanz col·labora. Una bona pràctica per a la tercera classe de taller!
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.