"Vaig cometre molts errors –em va dir Tiaguín Moltó, borratxo, deprimit, arruïnat, els ulls vidriosos i mans tremoloses de vell desesperat..." Així començava per a molts el viatge amb tren cap al Dijous Bo. Eren les primeres paraules de la novel·la d’Andreu Martín, De tot cor. Començava així, també, un dels grans projectes "estrella" de la Conselleria de Bàrbara Galmés: la campanya de Foment de la Lectura Tasta’m, que consisteix a dipositar, a les estacions de Palma, Inca i Manacor, primers capítols de diferents llibres editats en català.
De moment, però, i després de passar unes hores a l’estació Intermodal de Palma, (en un dels dies, precisament, que més aglomeracions es generen), la campanya tingué un seguiment discret. Pocs eren els que ahir s’acostaven fins als mostradors per agafar un dels exemplars de la novel·la de Martín. Uns expositors que, conegudes les grans dimensions de l’estació palmesana, eren massa petits, massa blancs i massa solitaris per atraure la mirada dels viatgers, més preocupats de tastar la pseudoensaïmada gegant del Dijous Bo que no pas de gaudir de l’assassinat d’un periodista de la premsa rosa en la novel·la negra d’Andreu Martín.
Alguns, però, sí s’animaren a la lectura. És el cas de Jannina Guerrero que, tot i que no sabi de què anava el tema –una constant en tots els esquestats– ho trobà una idea molt bona. "És com els diaris gratuïts, que han fet que molta de gent que no llegia ho acabàs fent al tren o a l’autobús", comentà la jove. També Anne Schutt aprofità l’espera del seu tren per llegir el fragment de novel·la de Martín. "És bo que la gent llegeixi, ara que tots estam ficats en els ordinadors i les noves tecnologies". Per a ella, estrangera resident a l’Illa, que l’opuscle fos en català, "no és cap problema. Som a Mallorca i aquesta és la llengua que s’hi parla", digué conscient que la seva opinió és minoritaria entre el col·lectiu nouvingut i espanyol.
De fet, el tren (així com qualsevol mitjà de transport) és sempre un bon lloc per desplegar les pàgines d’un llibre i és habitual veure la gent entaforada dins històries fantàstiques i llunyanes. És per això que el perfil de persona que s’atracava fins al mostrador i n’agafava un correspon amb el mateix que ja té per costum tenir un llibre a la bossa o a la tauleta de nit. La resta, poc cas en feia i, si ho feia, era més per agafar una cosa de franc i no tant per gaudir de la lectura.
Tasta’m oferirà cada setmana un títol diferent. La campanya ha estat ideada per la Generalitat de Catalunya i el Govern balear, que hi ha aportat prop d’un milió d’euros. "Si t’ha agradat", (així és com acaben els opuscles) "el trobaràs a la teva llibreria o biblioteca". Si no t’ha agradat (i se t’ha passat l’oportunitat de la pseudoensaïmada inquera), millor dirigir-se a un forn de pa.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Això de que sia minoritària la opinió dels nouvinguts i espanyols respecte al català d'on s'ho ha tret la periodista. Ja n'hi ha prou de tirar-nos pedres al terrat a nosaltres mateixos. Si anam de vençuts per la vida malament rai. Els espanyolistes obviament fan molt de renou però en cap cas no són tants com se'ns vol fer creure. Basta veure els resultats de les manifestacions de la setmana passada; 150 la del sindicat espanyolista i 700 la del comitè d'usuaris de la sanitat pública. Tres quarts del mateix entre el Sindicato de Estudiantes i el SEPC... Així que per favor no ens tracteu com a indígenes en perill d'extinció....