TW
0

Tot i que la festa grossa és avui amb el Dijous Bo, ahir capvespre Inca es convertí en el centre de Mallorca amb la celebració del Dimecres Bo. A primera hora del capvespre, els 700 expositors que formaran els 8 quilòmetres de fira d’avui ja començaren a muntar-se i els forners traslladaven totes les peces que han de formar l’ensaïmada més gran del món, que farà uns 12 metres de diàmetre. A més, ahir també es traslladà el cor de l’ensaïmada que fa uns 2 metres de diàmetre i causà una gran expectació entre els curiosos que es concentraren a la plaça Mallorca.

Les principals autoritats locals de la ciutat, encapçalades pel batle, Pere Rotger, inauguraren la fira del Dijous Bo i començaren a viure el gran ambient que es respirava als principals carrers de la ciutat. El batle manifestà que "comencen els actes del Dijous Bo amb molta il·lusió i la gran quantitat de gent que ja es passeja ens fa preveure que enguany serà una fira molt animada".

Marxa

I és que són molts els que aprofiten la vigília per visitar Inca i evitar així les grans aglomeracions que es formaran avui durant el Dijous Bo. Tot i això, milers de persones no es volgueren perdre la festa de la nit del Dimecres Bo i trobar una taula buida a qualsevol restaurant de la ciutat era una missió impossible. Ni la pluja, que marcà el dia d’ahir, ni la crisi econòmica es van deixar sentir ahir vespre a l’interior dels cellers de la ciutat, autèntic emblema del Dimecres Bo a Inca.

"No sols no han baixat el nombre de reserves, sinó que a les taules dels clients assidus de cada any s’afegeixen familiars i amics", comentava ahir un dels responsables de Can Amer. A Can Ripoll, treballaven des de primera hora de l’horabaixa en l’elaboració detallada de la carta del Dimecres Bo, que incloïa plats clàssics del restaurant com la carxofa arrebossada i diferents especialitats de frit de primer i altres clàssics de la cuina tradicional mallorquina com el llom amb col o el llom amb esclata-sangs i el bacallà a la mallorquina. Després d’haver sopar, els milers de persones que eren a Inca gaudiren del correfoc a càrrec dels dimonis d’Alaró i de la gran festa que es muntà davall els envelats que habiliten els bars al centre de la ciutat.

Premi de pintura per a un inquer

Una obra de l’artista inquer Joan Vallespir es va emportar ahir el primer premi del Certamen de pintura Dijous Bo, un concurs que amb la d’enguany ha arribat a la seva vintena edició. El primer premi està dotat amb 4.200 euros. L’obra distingida, que no porta títol, presenta una cal·ligrafia (Desanimat) al costat de la silueta de sis personatges que tenen una mena de con damunt el cap. "És una obra molt reflexiva, centrada en el món interior", explicà l’autor de l’obra. Vallespir ja havia participat en el certamen en altres ocasions, però encara no havia aconseguit endur-se’n el primer premi. Joan Vallespir s’inicià a la pintura el 1989, amb els estudis que realitzà a l’Escola d’Arts i Oficis de Palma. Ha exposat tant a Mallorca com a la Península. El 2002 obtingué una beca de la Fundació Miró de Palma per perfeccionar la seva formació a Nova York.

Accèssits

El primer accèssit va ser per a l’obra Memorias rotas, de Fabián Schalekmp; mentre que el segon va distingir el quadre La pell de l’aigua, del menorquí Ricard Commeleram. Tant Joan Vallespir com la regidora d’Educació i Cultura, Maria Payeras, coincidiren a subratllar "l’alt nivell" de les obres que enguany han concursat. El batle d’Inca, Pere Rotger, tingué paraules d’agraïment pel centre Constància, que quan es dissolgué, ara fa vint anys, donà els seus béns a l’Ajuntament a canvi de la institució del certamen.

Enguany s’hi havien presentat fins a 49 obres en total, quatre més que l’any passat. Les tres guardonades, com també una selecció de les altres que hi han concursat, poden veure’s ara en una exposició a la Quartera que estarà oberta fins al proper set de desembre.

Una gran subhasta de porc negre per al millor postor

Un total de 22 corrals que oferien porcastres (femelles) i verretells (mascles) i fins a 20 licitadors varen participar ahir horabaixa en la tradicional subhasta de porc negre, que es du a terme en el marc del Dijous Bo. L’edició d’enguany ha estat una de les més participatives dels darrers anys i és que la demanda ha estat més gran, tal com va assegurar el president de l’Associació de Criadors de Porc Negre mallorquí, Bartomeu Torres, "els criadors de porc negre som uns romàntics i ens sap molt de greu que es perdi la raça". Així, davall la coberta de la plaça del Bestiar d’Inca, es va realitzar la tradicional subhasta, en la qual els verretells tenien un preu de sortida de 120 euros, mentre que els porcastres sortien a 150 euros l’exemplar.

Així mateix, ahir horabaixa també es va dur a terme el XVII Concurs morfològic de porc negre, del qual avui les autoritats que assisteixin al Dijous Bo lliuraran els premis. A més, com cada any, la plaça del Bestiar va acollir la tradicional mostra d’animals de races autòctones de les Balears, com la Fira del mul, a més de l’exposició d’eines antigues del camp mallorquí, que també hi estaran exposades avui, tot i que ahir ja varen rebre moltes visites.