TW
0

Les tres darreres obres magnes de l’artista Miquel Barceló (la capella de la Seu, la cúpula de l’ONU i també l’espectacle escènic Paso Doble) ens han mostrat les possibilitats més contemporànies del fang i la ceràmica. Mentrestant, a Palma, un grup de devers 10 alumnes (en un curs impulsat des de l’Institut d’Innovació Empresarial) han reculat en el temps i han fet un exercici d’investigació de la ceràmica dels segles passats. El resultat es pot veure des d’ahir a l’Escola Superior de Disseny de les Illes Balears. Són una vintena de peces que reprodueixen les ceràmiques que han marcat el nostre passat i que ara, descontextualitzades, decoren i embelleixen molts dels nostres entorns.

"Hem fet un treball etnogràfic important", explicava ahir la professora María Jesús Lázaro: "Hem visitat el Museu de Mallorca, el Museu del Fang i hem llegit bastant sobre la història de la ceràmica". Així, en la mostra, que du per títol Modelant el futur, es poden observar estris del passat com un criador de conills, un bevedor per als coloms, gerres de pagès i un càntir de pescador (amb la base ampla perquè s’aguantàs damunt la barca).

Després d’un passeig per la història (i també després de molts intents frustrats de creació), cada alumna escollia una peça a reproduir, "que no és el mateix que copiar", especifica Lázaro, conscient que els materials i els processos de cocció han evolucionat al llarg del segles. Evolució que també ha seguit l’art de la ceràmica a Mallorca que, civilització rere civilització, ha anat adquirint diferents funcions, tècniques i usos. L’exposició es divideix en tres parts. La primera mostra la ceràmica bàsica, feta amb fang cuit a baixa temperatura. L’experimentació amb diferents materials, com el fang refractari, ens du fins a peces més complexes, i s’acaba en una vaixella en la qual s’incorpora l’ús del color a través del treball amb òxids.