Manacor recupera la veu de l'àngel

El teatre Municipal de Manacor acull demà la presentació del llibre Tenor Massanet: la veu de l'àngel, la primera biografia que s'ha escrit sobre el cèlebre cantant d'òpera

TW
0

"Quan era petita, em fascinava la història del tenor Massanet. El meu padrí jove me l’explicava i jo me la prenia com si fos una rondalla, de fantàstica que era". Així explica Margalida Àlvarez-Ossorio el seu primer contacte amb la vida del seu avantpassat, el tenor Massanet, un manacorí il·lustre a qui un dia li van dedicar un carrer, però que mai, fins ara, no ha estat objecte d’estudi. Demà, Margalida reconciliarà el tenor amb el seu poble amb la presentació de la biografia Tenor Massanet, la veu de l’àngel, dedicada al gran cantant d’òpera i que coincideix amb el centenari de la seva mort.

La vida i el Romanticisme

Bartomeu Josep Massanet (Manacor, 1956 - l’Havana, Cuba, 1908) va tenir una vida semblant a la de molts dels artistes que compartiren la seva època. De família benestant, partí de casa amb la mort del seu pare i se n’anà a estudiar el Bel Canto a Ciutat. "A Palma, el mestre Joan Goula el sentí, quedà fascinat per la seva veu i se l’endugué a Barcelona", explica la biògrafa. A la Ciutat Comtal fou on, sota les ordres del cèlebre Goula, refinà el seu cant. S’enamorà de la filla del mestre, Dionísia, i hagué d’escapar davant l’enrabiada paterna. A partir d’aquí, començà el seu periple per les òperes de tot el món. "Anà a Rússia, cantà a l’Scala de Milà, anà a Cuba tres vegades... pareix impossible que en aquella època de la ciutat de Manacor pogués sortir una vida com aquesta", explica Àlvarez.

De la seva biografia, Margalida Àlvarez en sap també les anècdotes que un dia el seu padrí jove li explicà: "Quan cantà a les noces d’Alfons XII, cobrà cent duros d’or, amb què feú un collar a la dona, que s’arrencà del coll en un atac de gelosia", explica l’autora del llibre. "Una altra vegada va dur el seu criat negre de Cuba a Manacor. La gent no n’havia vist cap mai i el tenor el feia sortir cada dia al balcó vestit de vellut". El tenor acabà els seus dies a un sanatori cubà: "Jo crec que no estava boig, sinó depressiu, ja que anys abans havia perdut la veu". Darrere seu deixà una acadèmia de música i una vida de novel·la.

El llibre

Aquest llibre ha suposat dos anys de recerca documental. En les seves pàgines, s’hi poden trobar cartes, notes de viatge i fotografies del tenor, que firmava com a Angelo Massanet, perquè des de petit ja deien que "una veu com la seva només podia ser la d’un àngel", apunta Àlvarez. Orgullós de la seva veu i amant del luxe, Àngel Massanet rebrà l’homenatge de la ciutat on va néixer. A les vuit, el teatre Municipal acollirà la presentació del llibre. L’Ajuntament, que s’ha encarregat de l’edició, en regalarà un exemplar als assistents.