TW
0

Les gires de les companyies Res de Res i Au Ments han coincidit a Catalunya durant els darrers dies. Res de res representa Setembre al Mercat de les Flors de Barcelona des de dijous passat i Au Ments ha dut en escena Tales of the body a Tarragona, la Seu d’Urgell, Arenys de Mar i Saragossa durant la darrera setmana.

"Cada espectacle té una part de risc i ganes d’experimentar", va explicar Biel Jordà. El codirector de Res de res devora Marta Barceló va comentar que "el protagonista de Setembre cau d’un arbre i li passa la vida per la ment". Jordà va mantenir que "el propòsit és exportar l’espectacle fora de l’Estat espanyol", i va anunciar que "actuarem a Gijón i a Lleida i probablement serem pel maig en el Festival de Rabat (Marroc)".

La seva anterior creació, Tempo, va omplir la sala del Mercat de les Flors durant tres dies l’any passat, un èxit que va obrir les portes al grup perquè Setembre pugui estar ara en cartell durant dues setmanes. La productora disposa de les marques Res de Res, Norai i En Blanc i projecta la rehabilitació d’un antic teatre a Sineu. "Volem muntar un centre de creació artística en què les companyies professionals de Mallorca tinguin un espai en condicions a baix preu i que sigui un lloc de referència a Sineu", va afirmar Jordà.

Si els muntatges de Res de res connecten sempre amb el circ, Au Ments s’apropa a la dansa. "Feim teatre visual, amb teatre d’objectes i gestual, amb un treball molt fi de moviment relacionat amb la dansa i una evolució de la pantomima clàssica a una versió més contemporània", va argumentar Tomeu Gomila, una de les mitges taronges del grup. L’altra meitat, Andrea Cruz, va descriure Tales of the body com "una successió de microhistòries representades amb el gest i la dansa per expressar emocions com la tendresa, l’amor, la ràbia i la fragilitat".

"L’espectacle resumeix les tècniques i estils que hem anat desenvolupant durant la nostra carrera", va reflexionar Gomila. Au Ments, que ja ha actuat al Brasil, Cuba, Alemanya i Portugal, pensa donar a conèixer l’obra a Dinamarca i a França. Tales of the body es representarà també a Lloseta el 5 de desembre.

"El nostre treball fomenta l’esperit crític sobre certes situacions com la guerra, el maltractament o la solitud d’un discapacitat", va apuntar Gomila. La pròxima producció de la companyia, que s’estrenarà per setembre de 2009, gaudirà del suport del teatre Principal de Palma i del Festival Cos Reus. A més, seguirà "la línia d’investigació que començam amb Accions/Reaccions, amb quatre històries i la participació del públic enmig de l’escenari", avançà Gomila. "El públic necessita una mica de vertigen", matisà Cruz.