Els premis Octubre queden a casa

Cinc valencians foren guardonats en les diferents modalitats: narrativa, poesia, assaig, teatre i investigació periodística

TW
0

Els premis Octubre ja tenen guanyadors i el veredicte s’ha demostrat endogàmic i de sexe masculí. I és que els guanyadors en les cinc categories són homes, són del País Valencià i tres varen veure la llum en la dècada dels setanta. Unes circumstàncies curioses que foren remarcades per l’editor Eliseu Climent, que va explicar que "un 100% de premiats valencians només s’havia produït en la primera edició del premi". No fa falta dir que tant els periodistes locals com els responsables dels Octubre estaven encantats amb el fet.

Xavier Aliaga (1970) va guanyar el premi Andròmina de narrativa amb un llibre que es titula Els neons de Sodoma i que incideix en el tractament sarcàstic dels temes d’actualitat. "Jo em demanava com podien tenir èxit totes aquestes novel·les esotèriques amb codis i tota la pesca i al final va sortir aquesta, marcadament de crítica social. La darrera novel·la de l’autor és Si no ho dic rebente, publicada per Moll el 2007.

El Vicent Andrés Estellés de poesia va ser per a Josep Lluís Roig (Oliva, 1967), que el va obtenir per Peixos d’un mar sec, poemari que pren el títol d’un vers de Susanna Rafart. Roig va explicar que "he tractat de fer un llibre diferent, perfectament conscient de la importància de no repetir-se".

Una vegada més el nacionalisme torna a ser present en el premi Joan Fuster d’assaig, que en aquesta ocasió ha anat a parar a mans d’Antoni Defez (València, 1958), que fins ara només era conegut com a poeta i que a Realisme i nació: un assaig de filosofia impura incideix en el tractament del nacionalisme des de la perspectiva filosòfica.

El premi de teatre, en canvi, ha gratificat el tractament del tema de l’incest de manera especialment crua que fa Samuel Sebastian (València, 1976) a Les habitacions tancades. Aquest professor de cinema i cineasta explicà que "és una obra de pur teatre, la conversa entre un pare i una filla just després que ell hagi abusat d’ella. Transcorre en temps real i el personatge del pare és vist sense cap mena de concessió".

Una de les millors notícies d’aquesta edició dels Octubre és que el premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació ha tingut guanyador i una obra finalista de la qual es recomanarà la publicació. El guanyador és Mario Reyes (Port de Sagunt,1971), periodista d’El Temps i corresponsal de Catalunya Ràdio, que l’ha guanyat amb un treball sobre La València de Hitler, un tema que fins ara no havia estat explorat.

Així mateix, els premis varen gaudir del tradicional acte de cloenda dels congressos, un homenatge a Jaume I en el seu 800è aniversari, els parlaments de Martí Aurell, David Garrido, Stefano Cingolani i Antoni Furió, així com també la intervenció del pare Josep Alegre, que és abat del monestir de Poblet, a més de amb l’actuació musical del grup Evo.