València es converteix de nou en la gran universitat catalana

Gabriel Ensenyat fou el primer mallorquí que participà enguany en els congressos dels Octubre

TW
0

Com cada any, la gran festa dels Octubre ha començat. Són els dies en els quals el Cap i Casal recupera la capitalitat cultural dels Països Culturals i esdevé el centre neuràlgic, la gran universitat catalana, a l’espera que la nit de dissabte que ve es lliurin els guardons dels guanyadors dels 37 premis Octubre. Mentrestant, el carrer de Sant Ferran acull periodistes, historiadors, antropòlegs, teòlegs, historiadors de l’art, escriptors... que donen sentit i vida als congressos dels Ocubre, dedicats enguany a la figura de Jaume I el Conqueridor; a la construcció de la identitat (congrés de mitjans de comunicació) i a les religions en el món contemporani (congrés de pensament).

El primer ponent mallorquí que ha passat per l’edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània ha estat el professor del departament de català de la Universitat de les Illes Balears, Gabriel Ensenyat, que ahir dematí va parlar de la conquesta de Mallorca. Ensenyat va mostrar com l’arribada catalana a Mallorca del 1229 va servir a Jaume I per adquirir algunes lliçons fonamentals amb vista a l’art de la guerra militar. "A Mallorca tots feien la guerra pel seu compte, amb una avantguarda i una rereguarda molt desplaçada, i Jaume ho va aprendre. Ja a Muret el seu pare havia perdut la batalla perquè es feia la guerra de manera feudal".

Ensenyat va explicar algunes de les claus de la conquesta de Mallorca i va valorar el simposi internacional que es dedica a Jaume I com "una feina que s’havia de fer, de primer ordre, i amb gent molt interessant que hi participa. Jo crec que és important perquè permet conèixer i fer públiques investigacions fonamentals dutes a terme durant els darrers dos anys al voltant del monarca i de la seva època. És un congrés molt important".

No obstant això, sense cap mena de dubte, els Octubre són també una escola de vida. Aquests proporcionen la convivència entre joves de procedència molt diversa que comparteixen durant quatre dies les conferències, les menjades, l’estada a l’hotel i les llargues nits valencianes, en un procés de simbiosi en què tothom contribueix a formar l’esperit dels Octubre. Si no, hauria de fer-ho. En algunes de les conferències, especialment a les més matineres, hi havia gent que sofria la llarga diversió nocturna.

A banda de tot això, el congrés de mitjans de comunicació va viure ahir horabaixa un dels moments més esperats, amb la taula rodona en la qual participaren dos dels escriptors i periodistes més coneguts pels estudiants: Isabel Clara Simó i Vicenç Villatoro. També ells advocaren per una major implicació del periodista per fer amb ètica i professionalitat la seva feina. N’hi havia que prenien bona nota i que durant el sopar comentaven la jugada. És normal. Els Octubre han començat un nou any i necessiten, també, que algú alimenti la saba nova. I dissabte, els guanyadors!