Dotze anys després de la seva mort ha tornat a arribar l’hora de fer justícia al món de la lletra i de la poesia. Demà vespre a les 20.00 hores i a la biblioteca Can Salas de Palma es presentarà la Poesia completa de Damià Huguet (Campos, 1946-1996). Dos volums complets, editats per Perifèrics i en el qual es donen a conèixer set nous poemaris inèdits de l’artista i poeta campaner. Poemaris que el també escriptor Sebastià Alzamora trobà entre els documents que Huguet deixà com a llegat una vegada finat i que, a través de la càtedra Alcover-Moll-Villangómez i sota la tutela del professor de la UIB Joan Mas i Vives, han estat estudiats i finalment publicats i oferts, com un regal, a tota la societat mallorquina.
Poemes, tots ells mecanografiats, però en els quals hi ha moltíssimes correccions i anotacions fetes per Huguet i que Alzamora ha anat anotant i analitzant en aquest complet estudi que ara es presenta. Les obres completes de Damià Huguet arriben ara amb dos volums. En el primer es trobaran els seus desset títols públicats com ara Ofici de sords (1976), Esquena de ganivet (1976), Traus badats (1979) i Vols des d’Orly(1995), entre molts d’altres. Poemes que en molts casos, i tal com era habitual en Huguet, superen el fil de les paraules i són representats amb fotografies i iconografies seguint així el rastre d’un dels seus grans mestres, Joan Brossa.
El segon volum recull, a través de més de 400 pàgines, l’obra inèdita d’Huguet. Són poemes datats entre els anys 1995 i 1996, és a dir, just abans de morir, però en els quals també es troben escrits dels anys setanta i que correponen, segons Alzamora, "a l’època en què Huguet realizà la seva poesia més hiperrealista". En total, prop de 1.000 pàgines per recordar i fer justícia a l’homenot campaner que, finat a l’edat prematura de 50 anys, deixà moltes portes obertes i una carrera brillant per culminar.
Periodista, pintor, fotògraf, editor, activista, empresari, escriptor i, sobretot, poeta. Damià Huguet forma part d’una generació d’escriptors que, al costat de noms com Pep Albertí, Tomeu Fiol i Miquel Bauçà, ha estat deixeble de Blai Bonet. "Tots n’hem rebut la seva influència, però, a partir d’aquí, tots hem acabat fent una obra molt personal", cita Huguet en una entrevista reproduïda en l’estudi de Sebastià Alzamora. "Cap de nosaltres no seria el que és sense el mestratge, directe o indirecte, de Blai Bonet", conclou.
La presentació del llibre serà conduïda pel crític literari i subdirector de la revista Lluc, Carles Cabrera, i gaudirà de la participació dels escriptors Lluís Maicas, molt lligat a les edicions de Perifèrics; Sebastià Alzamora, encarregat de fer-ne l’estudi, i Biel Huguet, fill del poeta. També hi seran presents Pere Joan Martorell, per part del Govern balear; Maties Garcies, del Consell Insular, i Guillem Ginard, batle de Campos, tres institucions que han col·laborat estretament amb el projecte. Per materialitzar les obres completes, l’editorial de Guillem Forteza ha optat per una acurada edició, amb tapa dura i amb dues il·lustracions que l’artista Pep Coll ha creat per a la ocasió.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El seu nom és Damià i no Biel com diu el redactor de la notícia.Gràcies.