Totes les cultures i totes les nacions tenen els seus mites fundacionals. La poesia mallorquina contemporània té un abans i un després de la vida de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, prematurament estroncada el 5 de gener de 1938, quan tenia 24 anys. Ara, Roberto Mosquera ha resseguit la vida d’aquest poeta a L’àngel adolescent a Vida i poesia de Bartomeu Rosselló-Pòrcel, que ha publicat Abadia de Montserrat dins de la Biblioteca Miquel dels Sants Oliver.
El treball de Mosquera recorre els anys de vida del poeta entre Mallorca, Barcelona i Madrid, però també examina una obra de gran influència en la literatura catalana i la manera com introdueix l’avantgurarda en la poesia en llengua catalana, malgrat que el seu llibre principal, Imitació del foc, es publicàs pòstumament.
Rosselló-Pòrcel va morir al santuari d’El Brull en el marc de la Guerra Civil, afectat per una tuberculosi. Malgrat tot, la seva obra –de només tres llibres– és considerada una de les fonamentals de la lírica catalana. El treball de Mosquera també ens mostra la feina que va fer en el camp del periodisme, la traducció i la crítica literària.
El llibre inclou una amplíssima selecció bibliogràfica que fixa de manera definitiva les fonts per a l’estudi del poeta i Mosquera apunta una possible línia de treball posterior, que és la de la fixació per escrit i en forma de llibre de l’obra periodística completa del poeta, molt interessant i encara poc estudiada.
El treball de Mosquera ha gaudit d’un ajut a la publicació de l’Institut d’Estudis Baleàrcis i recorre perfectament totes les passes del poeta, les seves relacions amb els companys de la seva generació i els amics que va fer a Barcelona i a Madrid.
Un dels principals mèrits del llibre de Mosquera és que esdevé un testimoni molt important no tan sols de la vida del poeta, sinó de l’època que va haver de viure. És un treball molt meticulós, amb importants notes a peu de pàgina i amb un estudi molt interessant de la recepció crítica que va tenir la seva obra. Com explica a la introducció: "La figura de Bartomeu Rosselló-Pòrcel està lligada, des del mateix instant de la seva mort, a una imatge mítica: la de l’intel·lectual precoç i renovador que desapareix a les portes de la seva maduresa poètica, i el rastre del qual és seguit per les generacions posteriors amb, de vegades, una immoderada dosi de veneració, o si més no de respecte.
S’hi reconeix, encara que no sempre va ser així des del primer moment (almenys a Mallorca), més que no pas un magisteri, el lligam amb un món cultural desaparegut a causa de la Guerra Civil, que va fer de les restes del naufragi un erm difícil de reverdir i, sobretot, els convertí en el reducte d’una resistència silenciosa".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
sois unos hijos de puta, me cagon vuestra puta madre y en vuestros muertos que no me poneis el puto poema de mierda desgraciados, con lo feo que era ese muerto i encima no le recordais ni por su careto. Y espero que lo colgueis pronto o me cago en el rey de españa. A mas soi un hacker y os desmonto la mierda esta de web que es para cuatro viejos de mierda asi que morios ya y follaos a vuestra madre o padre. MUERTOS DE ASCO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VIVA YO! VIVA RUBEN!!!!!! VIVA RUBEN KING!!!!!!!!