TW
0

Les activitats al voltant de la figura de Jaume I continuaran omplint les agendes culturals durant uns parell de mesos més. I el programa dels premis Octubre no podia ser aliè a la figura del monarca que va dur la cultura i la llengua catalana al País Valencià. Per tot això, del 21 al 25 d’octubre se celebrarà el simposi sobre Jaume I: història, literatura i art en el marc de la gran festa cultural valenciana.

Segons fonts de l’organització, "la convenció tindrà com a participants destacades figures del medievalisme per tractar dels fets del rei, de les grans victòries, però també de les desfetes, dels seus encerts polítics, dels seus fracassos. No oblidem que Jaume I fonamentalment fou un monarca guerrer, vet aquí que per això va ser anomenat el Conqueridor".

Tampoc s’ha d’obviar qui tingué davant, els sarraïns d’Al-Andalus, els derrotats, i així també parlarem de com aquests perceberen el Conqueridor i com acabaren víctimes de l’expansió territorial dels cristians del nord. Guerrer, però també legislador, que els seus estats heretaren d’ell furs i constitucions que perdurarien fins a època moderna. I, com no pot ser d’altra manera, també fou historiador, que volgué transmetre al futur el record del seu regnat amb la redacció del Llibre dels Feits".

Entre els conferenciants que hi participaran destaquen el professor Josep Maria Salrach (UPF), Damian Smith (Universitat d’Exeter), Maria Jesús Viguera (Universitat Complutense), Antoni Furió (Universitat de València), Vicent Garcia Edo (Universitat Jaume I), Míriam Cabré (Universitat de Girona) i Stefano Cingolani. La presència illenca l’aportarà el professor Gabriel Ensenyat, de la UIB, que parlarà sobre la conquesta de Mallorca.

L’associació d’escriptors en llengua catalana se sumarà a les activitats amb la taula rodona Del Llibre dels Feits a la novel·la històrica, en la qual participaran Joan A. Sorribes, Joan Olivares i Vicent Ortega, moderats per Salvador Company. Els premis mantenen el congrés de mitjans de comunicació, enguany sota el títol Identitats i mitjans de comunicació, per debatre sobre el paper d’aquests al voltant de la producció i la reproducció de les identitats, en un programa en el qual trobarem John Elridge, Josep Gifreu, Vicenç Villatoro, Isabel Clara Simó, Francesc Escribano, Toni Soler, els cantants Xavier Sarrià i Fermín Muguruza, Xavier Torres i el cap de local del dBalears, Pep Verger.

Pel que fa al congrés de pensament, enguany s’analitzaran les relacions entre política i religió, amb el debat sobre la separació d’esferes i el laïcisme planant-hi per sobre. Pel que fa a noms, hi destaquen el de Paolo Flores, Ramon Maria Nogués, Abbennar Prado (president de la junta islàmica catalana), Gonzalo Puente Ojea, José Maria Ridao, Josep Maria Terricabras i Victòria Camps. Així mateix estan previstes activitats complementàries com puguin ser conferències, així com el tradicional recital poètic a Ca Revolta.