TW
0

Si la literatura i la poesia mallorquina haguessin de fer una llista amb els seus noms més destacats, Llorenç Riber i Joan Estelrich hi figurarien sense cap tipus de dubte. Ambdós perderen la vida el mateix any i ara fa mig segle.Amb motiu dels cinquanta anys de la mort de Riber i d’Estelrich, el Consell de Mallorca, des del Departament de Cultura i Patrimoni, organitza dues jornades d’estudi gratuïtes i protagonitzades cadascuna per un dels escriptors, que tenen com a objectiu donar a conèixer la figura i l’obra d’ambdós intel·lectuals mallorquins.

Amb un nombre de places limitat a 50 i una durada de 10 hores, les jornades es duran a terme a Palma, Binissalem, Campanet i Felanitx. Riber serà el protagonista de la ponència que tindrà lloc el proper dia 11, a la Casa Museu Llorenç de Villalonga de Binissalem. Dia 13 d’octubre l’activitat proposada serà un itinerari literari pels espais campaneters on va viure Riber.

La segona de les jornades, protagonitzada per Estelrich, es desenvoluparà al llarg de tres dies. El 17 d’octubre tres ponents parlaran al Centre de Cultura la Misericòrdia sobre la Mallorca en el primer terç del segle XX, l’acció cultural i nacionalista d’Estelrich i la relació de l’intel·lectual amb l’Europa del seu temps. El capvespre del mateix dia, la jornada, que es trasllada a la sala de plens del Consell, oferirà una xerrada del líder i expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i Soler titulada L’europeisme de Joan Estelrich en temps del franquisme. Dues conferències són els actes prevists per a dissabte dia 18 al Centre de Cultura la Misericòrdia. Finalment, dia 24 d’octubre, el Centre Cultural de Felanitx acollirà la taula rodona Joan Estelrich: intel·lectual i activista.

Terra de literatura

Les dues iniciatives s’emmarquen dins el projecte titulat Mallorca, terra de literatura, que contribueix a revisar, actualitzar i posar en relleu tots els autors mallorquins que sovint estan a l’oblit, malgrat la important empremta que han deixat en el conjunt de la literatura catalana entre les darreres dècades del segle XIX i la primera meitat del segle XX. L’escriptora mallorquina Maria Antònia Salvà fou la protagonista, el passat mes d’abril, de la primera jornada d’aquest projecte duit a terme pel Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca.

Llorenç Riber i Campins

Poeta de l’Escola Mallorquina, va néixer a Campanet el 1881. Fou mestre en gai saber, a més d’articulista i traductor de clàssics al català i al castellà. Fou deixeble, al Seminari, d’Antoni Maria Alcover. Fundà la revista Migjorn, participà en el I Congrés Internacional de la Llengua Catalana i col·laborà en La Nostra Terra, entre d’altres.

Joan Estelrich i Artigues

Nascut a Felanitx el 1896, fou escriptor i polític. Fundà el periòdic regionalista La Veu de Mallorca eal 1917. Estudià a Barcelona, on fou secretari de Francesc Cambó. Fundà Quaderns d’Estudis i Minerva i s’encarregà de la campanya internacional de la Lliga Regionalista per la difusió del català durant la dictadura de Primo de Rivera.