Tots tenen menys de 35 anys i encara que molts d’ells ja fa estona que han entrat de ple a l’edat adulta de les responsabilitats (amb feina fixa, cotxe propi i hipoteca amb el banc) encara reben aquell qualificatiu d’"ei jove!" quan alguna persona major els crida.
Són 25 i encara que tenen aficcions i perfils ben dispars els uns dels altres, tots coincideixen amb un denominador comú: els agrada escriure. Ja sigui per guanyar-se la vida o simplement per passsar un horabaixa de diumenge entretingut. Els agrada i, a més a més, ho saben fer bé.
dBalears obsequiarà aquest diumenge, dia 5, i també el següent, 12 d’octubre, la primera antologia de narradors joves de Mallorca. 25 contes, la majoria d’ells inèdits, que han estat recopilats sota el criteri del periodista, i també jove escriptor, Sebastià Bennasar. Melcior Comes, Llúcia Ramis, Andreu Gomila, Pau Castanyer i Jaume Pons són només alguns dels noms que formen part d’aquesta nova "no-generació" literària que dBalears ha reunit en dos exclusius volums.
"No podem dir que sigui una generació com a tal ja que, ara mateix, una persona de 18 anys poca cosa té a veure amb una de 35. Però d’aquí molts d’anys, quan algun estudiós topi amb aquest llibre podrà veure què feien i com escrivien els joves de Mallorca de principi del segle XXI", especifica Bennasar, que enumera alguns trets d’aquesta "no-generació": "Tots estan marcats per la mort de Kurt Cobain, de la mateixa manera que altres generacions ho han estat per les morts de Jonh Lennon o per Lenny Kravitz". "També és una generació –prossegueix Bennàssar– marcada per les pel·lícules de Quentin Tarantino, en les quals per primer pic es mostra la violència tal com és, gratuïtament i sense cap pudor". Una generació que ha crescut amb internet, ha viatjat pertot arreu amb low cost i s’ha acostumat a arribar a final de mes amb 1.000 € al compte.
Una generació en la qual hi ha escpriptors prou reconeguts. Com és el cas de Melcior Comes que, després de guanyar el premi Josep Pla 2008, ha iniciat una carrera ascendent sense aturall, o Llúcia Ramis que, amb la seva primera novel·la Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys, s’ha enfilat ben amunt a les llistes de llibres més venuts de l’any.
Dins el recull també hi ha històries d’autors totament novells i pels quals aquesta serà la seva primera publicació. Un recull de 25 relats joves i frescs que caldrà mirar amb antenció perquè potser d’aquí, qui ho sap, sortiran les grans plomes dels propers 25 anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.