TW
0

Vuit-cents anys després del naixement d’un dels reis més importants de la història medieval de l’Europa occidental, se celebra tot un seguit d’actes en honor seu. Jaume I és enguany el protagonista.El proper dia 7 d’octubre, el Centre de Cultura Sa Nostra inaugura una exposició que donarà l’oportunitat als visitants de conèixer a fons el rei en Jaume per després marxar cap a terres catalanes i aturar-se al monestir de Santes Creus a Tarragona, el pròxim mes de gener. La mostra, finançada conjuntament pel Consell de Mallorca i per la Generalitat de Catalunya, planteja qüestions com ara quin era el món conegut en temps del rei, quines civilitzacions compartien i competien pel territori a la Mediterrània occidental i què queda avui de Jaume I, entre d’altres.

Sis àmbits

A través de sis àmbits diferents, l’exposició realitza una radiografia exhaustiva del rei Jaume I. Una breu introducció a la figura del monarca obre la mostra per deixar pas al segon apartat, en el qual historiadors com Gabriel Ensenyat, Ernest Belenguer o Stefano Maria Cingolani donen la seva particular visió del personatge per mitjà d’entrevistes.

El món de Jaume I integra el tercer àmbit de la mostra. Una part en la qual s’ofereix un repàs, il·lustrat pel mapa del món conegut d’Abraham i Jafudà Cresques, de la cristiandat llatina, la zona d’Occitània, la Corona d’Aragó i Al-Andalus. Mitjançant una aplicació cartogràfica interactiva, els visitants podran veure, a vol d’ocell, les ciutats, els castells, les muntanyes, els ports i molts dels llocs per on Jaume I va passar, i on va deixar una forta empremta.

El quart àmbit combinarà text i imatge a través de diferents tòtems per mostrar la infantesa del rei, la seva orfandat i educació, les seves majors conquestes i el seu testament i els darrers dies de la seva vida.Una selecció de peces originals i reproduccions d’objectes vinculats amb Jaume I formen el cinquè apartat de l’exposició.Per acabar, el sisè àmbit ajudarà els visitants a fer seva la part de la memòria del rei en Jaume que ha perdurat en nosaltres. Gràcies a un muntatge interactiu els interessats podran descobrir, per exemple, que alguns dels llinatges més coneguts de l’actualitat provenen de topònims d’aquella època, a més d’altres curiositats.

Amb una passejada pels sis àmbits de la mostra, el públic s’assabentarà que Jaume I era un rei del seu temps, que vivia en contacte amb la realitat europea de l’època i no aïllat dins els seus dominis; o les importants vinculacions existents entre els pobles de parla catalana que varen conviure sota la protecció del mateix sobirà, entre d’altres.