El poder de la imatge

La imatge que dóna una empresa als seus clients mostra gran part de la seva oferta i filosofia. Des del seu estudi de disseny gràfic, Malen Mayol treballa creant imatges i renovant il·lusions

TW
0

Quantes vegades haurem sentit la frase "una imatge val més que mil paraules"? La dissenyadora gràfica mallorquina Malen Mayol la té com a referent en el seu dia a dia laboral i l’aplica per dur a terme els processos de canvi o creació del disseny gràfic, en especial la imatge corporativa de les empreses que acudeixen al seu estudi, ubicat al carrer de Sant Jaume, 6 de Palma.

L’any que ve farà vint anys que Mayol treballa perquè els clients d’una determinada empresa en coneguin, amb un simple cop d’ull, la filosofia, l’oferta i els punts forts a través del rètol, la distribució del local i de les oficines, la cartelleria, la pàgina web, el disseny de les cartes si es tracta d’un bar o restaurant, o la senyalètica, entre d’altres.

La primera passa perquè Mayol i el seu equip arribin al final del procés amb els seus clients és "definir l’empresa i la imatge que vol donar de si mateixa". "Emprarem una o una altra tipografia, logotip, color o forma segons si el nostre client vol destacar al seu públic que és una empresa moderna, consolidada, d’avantguarda, tecnològica, tradicional i conservadora, familiar, seriosa o compromesa amb aspectes com el medi ambient o les obres socials", assenyalà la mallorquina.

Les coses clares

Una altra de les passes prèvies a "agafar paper i llapis i començar a fer traços" és establir amb el client, "en el nostre cas, normalment petita i mitjana empresa", un acord sobre el plantejament que es durà a terme i es respectarà al llarg de tot el procés creatiu, on es pacten amb l’estudi de disseny els condicionants i els conceptes que defineixen la pròpia empresa. "La nostra creativitat està al servei del compliment de la definició pactada prèviament amb l’empresa", assenyalà Malén Mayol. "Per això, és fonamental que l’empresa no dubti i conegui molt bé el que pot i vol oferir als seus propis clients".

En aquest acord entre empresa i estudi queden fixades la orientació de la firma, el sector al qual pertany, la seva implantació i categoria, així com els valors i atributs de l’empresa, les seves perspectives de futur i la tasca de l’estudi. "Vam fer una nova imatge per a Caixa Rural i les conclusions a les quals vam arribar foren que calia millorar la qualitat gràfica, actualitzar-la, que la imatge tingués una llarga vigència, millorar la lectura i fugir d’una gamma cromàtica primària com la que hi havia fins aleshores".

Després de deixar clar què vol l’empresa i de què es vol allunyar, Mayol mostra algunes imatges similars i d’altres molt allunyades del que podria ser la nova presentació corporativa de la firma cap als seus clients. "Amb una simple modificació de color o de tipografia una empresa pot canviar la seva imatge i la visió que els clients actuals o potencials tenen d’ella i dels seus serveis o productes".

Amb el llapis o l’ordinador en mà, Mayol té una infinitat d’opcions per triar. "Hi ha moltíssims tipus de lletra, mides, colors, amb o sense dibuix, imatges figuratives, geomètriques, tipogràfiques, etc".

Des de les cartes dels restaurants de la cadena Capuccino, fins a un centre de ioga, una caixa d’estalvis, una clínica veterinària, un parc infantil, farmàcies, hotels, empreses de productes alimentaris, institucions autonòmiques o el mateix Col·legi d’Arquitectes de Palma han passat per l’estudi de Mayol a la recerca d’idees perfectament adaptades a la seva demanda.

Des de l’obertura de l’estudi, l’any 1989, Mayol i el seu equip, a l’actualitat integrat per quatre persones, han vist "la creixent importància de les noves tecnologies, com ha estat el cas d’internet". "Actualment cal que totes les empreses apostin per una pàgina web molt atractiva perquè la imatge a la xarxa surt molt rendible i és bàsic ser-hi present", va apuntar la dissenyadora mallorquina.