Una passejada per Ciutat semblava la millor solució per acabar amb la xafogor d’ahir vespre. La suor, però, omplia el rostre d’aquells qui entraven i sortien de les galeries amb la por de deixar-se’n alguna sense visitar. Mentre que els consumidors habituals d’art gaudien de les obres de galeria a galeria, el públic poc avesat al contacte amb el món artístic emprenia la seva marxa tot demanant-se "s’ha de pagar per entrar?". Entesos o no, tots lluïen les seves millors gales estiuenques per la cita amb la Nit de l’Art.
Els galeristes, per la seva banda, rebien amics i estranys en una nit "per entrar en un diàleg amb el públic que no està en contacte habitual amb el món de l’art" i també aprofitar l’avinentesa per "trencar alguns mites com allò que s’ha de xerrar en veu baixa dins una galeria", assenyalava amb humor la directora d’un dels espais artístics.
Les copes de cava feien que molts entrassin a les galeries i, de passada, gaudissin de les obres exposades, o això és el que afirmà l’escultor Hugo Zapata. "Si no hi ha vi o cava no val la pena entrar-hi", bromejaven alguns vianants, reafirmant la idea de Zapata.
El passeig pel carrer de Can Verí era indispensable per als visitants, que veien com en poques passes gaudien de les obres exposades a la sala Pelaires, d’on els assistents sortien amb una pràctica bossa; la galeria La Caja Blanca, que repartia a tort i a dret braçalets amb el símbol de la Creu Roja; i la galeria Joan Guaita Art, amb un conjunt de peces "fetes per acaronar", segons afirmaren els primers visitants que rebé al llarg de la nit.
Enmig dels carrers hi havia cares conegudes com la d’Horacio Sapere, Betty Gold, Carles Molinet i Eduard Vich. A escassos metres, un emocionat Nils Burwitz rebia amb plaer el públic a la galeria Vanrell, que no deixava d’elogiar la seva obra.
La passejada ben bé podia continuar pel carrer Sant Feliu. La instal·lació i d’altres obres de Rafa Forteza, a la Galeria Kewenig, donaven la benvinguda als vianants que abordaven la zona des del passeig del Born. Aprofitant "una nit que s’hauria de fer més pics a l’any", com comentaven alguns assistents, els ciutadans gaudien de les obres, "intentant entendre-les" alguns i "assaborint la qualitat artística de la nit" altres.
La passejada per Sant Feliu provocava una aturada obligada a la galeria Joanna Kunstmann, on penjaven peces d’artistes de renom com Dalí, Tàpies i Joan Miró.
Amb la calor en contra, però les cares de gaudi del públic a favor, la marxa continuava per la zona a través de les parets de la galeria Ferràn Cano, on s’aturà, entre d’altres, el músic Víctor Uris.
El públic escassejava en direcció a la porta de Santa Catalina, on un Baluard ple de gom a gom contrastava amb una galeria ABA Art Contemporani poc concorreguda, malgrat "la qualitat de les obres exposades" i l’estora vermella donant una glamurosa rebuda als assistents.
La nit anava avançant, però el públic no desesperava en l’intent d’aconseguir fer tota la ruta que marcava el mapa. L’escomesa no era senzilla, però es podia aconseguir. Al carrer de la Concepció el galerista Joan Oliver "Maneu" donava la benvinguda als visitants acompanyat de Miquel Salom, que mostrava les seves colorides i sorprenents fotografies amb Esperant.
Per la galeria també passà la recent nomenada portaveu del Govern, Joana Barceló, que acaba d’aterrar a l’Illa provinent de Menorca. Just al costat, la galeria Mediterrània també gaudia d’un animat públic, mentre Rafel Perelló mostrava ben satisfet els seus dibuixos amb tinta xinesa.
El recorregut encara no havia acabat, quedaven la Maior, Altair que celebrava els seus 25 anys, Fran Reus i la novella CarcorArt, que ahir presentà una instal·lació de Teresa Matas.
Més d’un acabà amb els peus ben esclatats, però amb la sensassió d’haver aconseguit tot un repte: Veure totes les propostes en una nit. Ara caldrà que el públic les visiti durant tot l’any.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.