TW
0

El Museu de Mallorca té unes instal·lacions deficients. Això va assegurar ahir el ministre de Cultura, César Antonio Molina, durant una visita de feina al centre museístic de Ciutat.

Per reparar aquests "mals", la Conselleria de Cultura ha demanat 2,8 milions d’euros a Madrid (propietari del museu), amb els quals pretén dur a terme una primera intervenció. Aquesta inclou reformes elèctriques i la col·locació d’un sistema de refrigeració. El projecte, que ja té calendari d’obres, "clouria el 2011", segons assegurà la consellera de Cultura, Bàrbara Galmés, qui acompanyà Molina en la visita, com també feren el president Francesc Antich i la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou.

Després d’un passeig de poc més de mitja hora, el responsable espanyol de Cultura pogué comprovar les mancances del museu, que qualificà de "deficients instal·lacions" i les comparà amb "una sauna" que "pot afectar principalment les peces exposades". Durant el recorregut i amb un "em voleu torturar?", el ministre bromejà sobre la necessitat de millorar la refrigeració de l’edifici.

Aquesta inversió de 2,8 milions d’euros servirà, en principi, per acabar amb "els problemes estructurals" de l’espai museístic i del Museu etnogràfic de Muro, també amb grans problemes. La partida econòmica també preveu la falta d’espai d’emmagatzematge, sobretot de les noves trovalles, que es podria resoldre amb naus, segons el ministre.

César Antonio Molina també parlà d’altres actuacions per al centre. Una d’aquestes és el projecte que no està inclòs en aquesta primera fase, però que "s’ha de donar un repàs i adaptar-lo als nous temps, ja que la meva intenció és que aquest espai entri en la xarxa de museus de l’Estat", assegurà.

Segons la Unesco, afegí el ministre, "l’espanyol és el segon estat després d’Itàlia en patrimoni cultural" i per això "s’ha de continuar esforçant per mantenir-lo". Tanmateix, Molina assenyalà que "la cultura no és una despesa" i que "com que no hi ha turisme que no n’inclogui, hauríem d’explicar als d’Hisenda que les inversions en aquest àmbit produeixen beneficis".

El president Antich aprofità l’avinentesa per demanar a Molina "que vingui més sovint a les Illes" ja que, com indicà, "el tema cultural és fonamental".

Molina s’atura a Cort

Just després de la visita al Museu de Mallorca, Galmés i Molina continuaren el recorregut amb una aturada a Cort. Allà fou rebut per la batlessa de Palma, Aina Calvo, i per la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Nanda Ramon. Ambdues recordaren a Molina que el Consistori palmesà participarà en la convocatòria del programa de l’1% cultural per tal de millorar el patrimoni de Ciutat. A càrrec d’aquesta partida, Cort inclourà projectes com "la millora de les Torres del Temple, del castell de Bellver, Es Baluard del Príncep i Son Boter".

Calvo també comentà al ministre la seva preocupació pel finançament de la darrera fase de rehabilitació de la Murada de Palma, prevista dins el projecte de Límits Urbans, que fins ara corria depenia del Ministeri de Cultura. La batlessa afegí que "també hem fet que es valori el nostre centre històric i ens hem mostrat oberts a acollir qualsevol iniciativa cultural de l’Estat".

Visita a la Seu

La darrera aturada del dia no havia estat prevista a l’agenda oficial. César Antonio Molina no volgué partir de Ciutat sense "veure la capella de Barceló a la Seu". Amb la decisió expressa d’acudir a la catedral, el canonge Llorenç Tous acompanyà el ministre en aquesta visita i li oferí tot tipus d’explicacions sobre els elements arquitectònics de la Seu.•