El Teatre de Manacor està "al servei dels actors que des dels sis anys han fet interpretacions a la mostra escolar i que volen continuar damunt dels escenaris", afirma Tomeu Amengual, gerent del teatre de la vila. Quan queda poc perquè acabi l’estiu, quatre grups joves manacorins estrenen els muntatges que han assajat durant les vacances escolars.
A Manacor l’expressió teatre amateur no existeix. El públic "només distingeix entre aquell ben fet i el mal fet", assegura Amengual amb l’aprovació d’alguns dels actors i directors que estan a punt d’estrenar. No debades, la qualitat és l’element característic de les primeres propostes dramàtiques de la temporada. Unes representacions amb uns protagonistes clars, els joves que s’estan professionalitzant com a actors i directors de teatre.
Si la setmana passada la companyia Obrim Sala interpretava El sopar dels idiotes, avui els membres del grup Petita Pàtria estrenaran un dels textos més carregats de crueltat del filòsof francès Albert Camus, que explica l’atemptat que el 1905 va perpetrar un grup de combat del Partit Socialista Revolucionari rus.
Segons el director de l’espectacle, Joan Manuel Albinyana, l’obra reflexiona a l’entorn de dues preguntes: "És legítim sacrificar la vida per una idea? És legítim sacrificar la vida dels altres?". Per això Albinyana afegeix que "si algú vol banyar-se i interpretar l’acció en clau terrorista, com si fos un fet actual, ho podrà fer" alhora que la història "també es podrà representar en clau històrica".
Una comèdia a les fosques
Comèdia Negra, que la companyia Tau Teatre estrenarà el proper 29 d’agost, retrata el comportament de la gent quan creu actuar d’amagat. La particularitat més gran de l’espectacle, que dirigeix el nominat a un premi Max de teatre Àlex Tejedor, és que "en el muntatge la il·luminació està invertida". És a dir, durant una bona part de l’obra els personatges actuen a les fosques. "Gran part del treball amb els actors ha consistit a treballar una seguretat aparent, perquè no és fàcil actuar sense cap llum", confessa Tejedor.
El seu protagonista, que interpreta l’actor Toni Lluís Reyes, assegura que "el fracàs és la clau de la història", una història que tracta amb un característic humor anglès passat per Manacor "les dobles morals i les falses aparences". En definitiva, unes propostes que a Manacor tenen un aspecte de compromís amb el teatre ben realitzat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.