TW
0

Dins el marc de les diferents propostes de la UCE, un dels actes clau d’ahir va ser un col·loqui titulat 40 anys als Països Catalans: Mallorca i Menorca, que va tenir la participació d’Antoni Serra, Joan Mir i Carles Cabrera per Mallorca i de Miquel Àngel Casanova i Miquel Àngel Limón per Menorca. Joan Mir va exercir de moderador durant més d’una hora i mitja en què tots ells varen realitzar aportacions molt interessants sobre la repercussió del catalanisme a l’illa de Mallorca i a la de Menorca.

Per la seva banda, Antoni Serra oferí un recorregut que anà des de final dels anys 60 fins a l’actualitat, si fa no fa. L’escriptor parlà de la seva experiència com a secretari general tècnic del II Congrés de Cultura Catalana a les Illes, a més del seu activisme durant els anys de la dictadura, tot explicant anècdotes que no deixaren ningú indiferent, com ara l’entrevista que va fer a Pau Casals el 1964 a la mateixa ciutat de Prada, on estava exiliat. Serra parlà també dels inicis de l’OCB a l’Illa, de les reunions que es duien a terme i dels projectes que tenien, i de com en aquells moments es despertaven les primeres espurnes de consciència de catalanisme. Així, explicà com, sent encara viu el dictador, es realitzà, l’any 1975, el Congrés de Cultura Catalana, que després es reprengué amb molta més força l’any 1976 i que aconseguí tenir 285 col·laboradors d’arreu de l’Illa. Així mateix, es referí a la manifestació per l’Autonomia de 1977 com un fet emblemàtic, ja que aplegà prop de 22.000 persones. Antoni Serra clogué el seu discurs amb una frase que provocà un esclafit de mamballetes dels assistents: "Que s’acabi ja la mutilació dels Països Catalans".

Carles Cabrera parlà de la situació actual del catalanisme a les Illes, amb una anàlisi crítica de les diferents institucions i de les tasques que es duen a terme, com també de qüestions lingüístiques, històriques, socials i culturals de Mallorca ja dins el segle XXI.

Els representants de Menorca oferiren igualment un recorregut històric pel catalanisme a la seva illa, molt documentat i que tragué a llum noms de personatges que treballaren ferm perquè la cultura catalana fos unitària.

Al final del col·loqui, hi feren aportacions Biel Majoral i Bartomeu Mestre. Fou un debat intens i en el qual molts dels assistents, sobretot els més joves, aprengueren coses de la seva cultura gràcies als participants, que –cada un a la seva manera– han viscut i viuen activament la cultura catalana.