Per aquelles coses de la vida i de l’amor, un dia s’ajunten una bailaora de flamenc i un malabarista amant del circ contemporani. La barreja és curiosa, però no impossible. Amb altes dosis de creativitat i petites pinzellades d’altres disciplines com la música, la dansa, l’acrobàcia o la percussió va néixer Malaje, espectacle de la companyia extremenya Albadulake que avui diumenge tanca la X Mostra de teatre de Santa Eugènia (22h pati de les Escoles).
Juan Antonio Moreno, director i fundador de la companyia, el defineix així : "A Andalusia la paraula malaje té molts de significats. En el nostre cas és un personatge discordant que surt de dins del públic per interrompre un espectacle de flamenc". Així, a partir d’aquí, i gràcies a aquest personatge, la serietat i l’hermetisme del tablao es trenca per oferir una multipicitat de propostes que formen un autèntic circ flamenc contemporani en què tots els actors s’integren en el mateix espectacle. "Això no és un cabaret en què se succeeixen diferents números", aclareix Moreno, "aquí els acrobates canten bulerías i els ballarins acaben fent malabars".
L’espectacle Malaje fou mereixedor del primer premi a la Fira de teatre al carrer de Tàrrega, premi fusió al Feten de Gijón i el Vadecalle’05 del festival de Granada. De fet, com explica Moreno, "l’espectacle va néixer de manera molt fresca i lliure al carrer i a poc a poc l’hem anant ampliant i consolidant-lo". La companyia Albadulake estrenà el setembre passat a Tàrrega el seu segon espectacle Majaretas, en què s’incorpora el text. De moment, però, a Mallorca, la companyia hi arriba per primer pic amb el seu primer espectacle.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
pues mal vas fer de perdre't un espectacle com aquest. Un deu per la mostra de teatre de santa eugènia. Si el veure la paraula flamenc ja us heu de fer enrera, els prejudicis t'acabaran convertint en un pobre reprimit!
Què vols que posin tot el dia ball de bot? Home, de toros no en vull, és cert. Però de música, són els concerts que es fan a mallorca. Sobrasadaman, què vols, obviar la realitat?
El problema no és el diari, sino la programació que es fa a ses illes. De tota manera, la cultura és universal i s'ha de veure de tot.
Una altra notícia d'aquestes que no vull al meu diari. N'estic fart de flamenc, de bailaoras, dels toreros que posau a cultura, de tots aquests grups asquerosos com el Canto del Loco, com el Miguel Bosé... Vos heu begut tot l'enteniment. Estic molt decebut amb aquest diair. Si no sabeu què heu de publicar tancau, però no ens faceu més mal un dia rere l'altre. Ens heu robat les esperances i la felicitat.