TW
0

La propietat del castell d’Alaró està ara en qüestió. Després d’anys d’estires i arronses entre el Consell de Mallorca i la família Ordines (que fins ara han reclamat la titularitat del castell) de com i qui havia de restaurar la fortificació i sense arribar a cap entesa fefaent, ahir s’aclarí el "dubte" sobre qui és realment l’amo de la fortificació.

Uns documents del Ministeri d’Hisenda confirmen que la titularitat de la fortificació emblemàtica correspon a l’Estat "en virtut de les Lleis de desamortització" i amb data del 1885. Això és el que desprèn d’una acta enviada el desembre de 1969 des de l’Ajuntament d’Alaró al delegat d’Hisenda de Balears i on s’escriu: "Les runes del castell d’Alaró estan enclavades en el predi d’Es Verger, propietat d’Antoni Ordinas (...). En el seu recinte de paradors runosos hi ha un oratori i una hostatgeria propietat de la Cúria de Mallorca. El castell fou declarat Monument Nacional dia 3 de juny de 1931, no constant a aquest Ajuntament cap títol de propietat del citat castell, suposant així que ha de pertànyer a l’Estat".

Ara bé, per tal d’arribar a aquesta conclusió la correspondència entre la Direcció General del Patrimoni de l’Estat, l’Ajuntament d’Alaró i la Delegació d’Hisenda a Balears va ser constant. Ja l’any 1967 la Delegació d’Hisenda remetia al Ministeri la recomenació que el castell fos cedit de manera gratuïta a l’Ajuntament o que s’afectàs al Ministeri d’Educació i Ciència, "ja que es tracta d’un immoble molt vinculat a la història del Regne de Mallorca". Dos anys després, se signà l’acta d’afectació al Ministeri d’Educació i Ciència a través del qual es procedia a l’entrega al Ministeri del castell (propietat de l’Estat). Per contra, i segons aquesta documentació, la família Ordinas hi limita a "dreta, esquerra i fons".

Aquell que aleshores fou delegat de Belles Arts a Balers, l’historiador Guillem Rosselló Bordoy, confirmà ahir també que és l’Estat "el propietari de les construccions defensives, i per tant de tot el que és la murada. Que l’interior fos de propietat privada ja no ho sé", asseverà. Per la seva banda, la família Ordinas no volgué ahir fer declaracions sobre la informació. El Consell de Mallorca –encarregat de vetlar el patrimoni– va fer el mateix, encara que no confirmà ni desmentí que s’hagin realitzat gestions al respecte amb el Ministeri.

Després d’haver-se destapat la notícia dijous, el senador autonòmic Pere Sampol manifestà ahir que dilluns mateix sol·licitarà a Madrid que confirmi qui n’és en realitat el propietari. Així, si es confirmava la titularitat del Govern, Sampol també instarà que s’assoleixi algun tipus de conveni amb les administracions de Balears per garantir la preservació de les murades, que actualment es troben en estat ruïnós. Sampol explicà que, "en principi el Govern hauria de contestar per setembre" i afegí que "segons la resposta que obtinguem estudiarem presentar una moció".

Per part seva, el portaveu del PSM a l’Ajuntament d’Alaró i actual president de la Fundació Castell d’Alaró, integrada per representants de l’Església, de l’Ajuntament i del Consell de Mallorca, assegurà que "sol·licitarem una reunió amb el delegat del Govern Ramon Socias perquè es facin les investigacions pertinents i que, si es confirma que el castell és de titularitat estatal, s’assoleixi un conveni amb la fundació i que es treballi en la rehabilitació i la preservació de les murades".

Per altra banda, el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, des de l’inici de la legislatura, s’ha posat en contacte amb la família Ordinas per tal d’assolir un consens per a la preservació del castell com a monument i poder estudiar així els valors arqueològics.