TW
0

L’any 1812 la ciutat de Petra sortia a la llum. Del no-res, esquinçava la roca i es feia real. Una sensació similiar a la que ens pot oferir l’exposició Echoes de Francesca Martí, en què violents talls esquincen la tela i en fan sortir sinuosos cossos humans en forma de videoprojecció. Música, dansa, fotografia, pintura i audiovisuals convergeixen en l’obra de Martí, que fa una nova passa dins el seu llenguatge.

El crític d’art i comissari de la mostra, Manuel Romero, ho definia així. "Echoes és la tercera partitura d’una gran simfonia iniciada per Martí l’any 2006 amb Soul, un nou llenguatge que ha anat desenvolupant al llarg d’aquests anys, incorporant-hi noves tècniques però sense abandonar mai el terreny de les arts plàstiques".

L’impacte que Petra, la ciutat sorgida del desert de Jordània, causà a Martí ha estat el motiu inspirador d’aquesta mostra. "La immensitat del lloc em va traslladar al passat i em va crear una obertura cap al meu interior", especificà l’artista sollerica. Una obertura i un paral·lelisme interior/exterior que es pot veure en aquest darrer treball de Martí, ubicat a la sala Aljub del museu Es Baluard de Palma fins dia 14 d’octubre.

L’espai, segons Romero, no podia ser millor. "Ens trobam amb una obra inspirada en el desert, en el món àrab, i ara està situada en una antiga cisterna musulmana", afegí.

Echoes consta de cinc videoprojeccions de gran format realitzades amb la més alta tecnologia. Són cinc teles esquinçades però tractades de manera artesanal a l’estudi de l’artista. Pel també comissari de la mostra Jonathan Turner, és precisament aquest "ús artesanal de la tecnologia" allò que fa de Martí una artista especial, perquè posa totes les tècniques emprades "al servei de les emocions".

L’exposició es completa amb tres tríptics situats arran de terra que aporten una dosi de color a l’aljub d’Es Baluard i dues peces en què és la fotografia, i no el vídeo, la que forma el cor de la tela.

La ciutat que sortí del no-res
La ciutat de Petra, que significa pedra en grec, fou descoberta l’any 1812 per l’explorador suís Johann Ludwig Burckhardt. Ubicada a l’est de Jordània, la ciutat està literalment esculpida en una roca. La desaparició, cap al segle VIII, de la coneguda Ruta de la Seda, provocà que la totalitat dels seus ciutadants abandonassin la ciutat, que quedà amagada, inaccessible i oblidada al llarg d’onze segles. Des de l’any 1985, Petra és Patrimoni de la Unesco i l’any passat, en una revisió popular feta per internet, passà a esdevenir una de les set meravelles del món. Una meravella que impressionà Francesca Martí i donà com a fruit aquesta mostra.• dB