TW
0

Talment com una pel·lícula però sense efectes especials ni al·legories d’Indiana Jones, un equip d’investigadors mallorquins ha trobat la cripta on poden romandre les despulles de Jaume IV. El darrer infant de Mallorques morí entre el 16 i el 18 de febrer de 1375 sense haver-ne portat mai la corona i en terra estranya: Sòria.

Fa sis anys que el doctor Gabriel Ensenyat i els estudiosos Josep Mas i Miquel Gayà indaguen dins els arxius per saber quina fou exactament la fi de Jaume IV. A partir del testament de l’infant, l’equip mallorquí teoritzà sobre l’indret exacte on poden romandre les despulles dins l’antic convent de Sant Francesc de Sòria, avui convertit en un caramull de runes.

Allò que un temps fou un esplendorós convent franciscà és avui un solar ple de mala herba al bell mig de la ciutat. A sota hi ha les restes del convent i, dins aquest, la capella de la Concepció on fou enterrat Jaume IV. Així almenys ho confirmen les prospeccions amb georadar que l’equip mallorquí, assessorat per l’arqueòloga Helena Inglada, realitzà a la zona el passat mes d’abril.

Ensenyat, Inglada i el conseller insular de Presidència, Cosme Bonet, presentaren ahir el projecte d’excavació per localitzar-ho. Serà el mes de setembre quan l’equip illenc torni a terres de Castella i Lleó per iniciar les prospeccions arqueològiques que, segons Inglada, s’allargaran com a molt deu dies. "Les proves de georadar (que mostren les diferències de densitat al subsòl) han confirmat que a la zona de l’absis hi ha un espai buit amb la cripta", assegurà.

La incògnita rau ara a saber què hi trobaran, dins aquesta capella que podria ser la de la família Ramírez de Ariano, amics de l’infant. "Hi ha tres possibilitats: que hi trobem una tomba identificada; que hi hagi diverses tombes, amb la qual cosa es podria plantejar un estudi amb proves de carboni 14; o bé que se’n trobin moltes sense dades epigràfiques. En aquest darrer cas el projecte s’acabaria aquí", indicà.

L’equip, que també hi ha tingut la col·laboració d’Isabel Goig i de Climent Picornell, ha hagut de seguir tots els tràmits pertinents amb la Junta de Castella i Lleó i amb la Diputació de Sòria, que ha donat els permisos per a l’inici de l’excavació al redol de la cripta. Més endavant, el que s’haurà de determinar és si la ciutat castellana permetrà que les restes de Jaume IV tornin a ca seva.