Una peça única es presentà ahir al Claustre de Sant Domingo d’Inca. Es tracta de la digitalització del llibre de Clavari de Bartomeu Estrany. Aquest document és considerat el llibre més antic que es conserva a la capital del Raiguer.
El llibre de Clavari data del segle XV i fou escrit entre 1436 i 1437. És l’únic que es conserva de l’època medieval i ara també és el primer llibre digitalitzat. Com expliquen alguns experts, els clavaris eren aquelles persones que tenien les claus de l’Ajuntament i s’encarregaven de registrar els ingressos i les despeses del municipi medieval a instància dels jurats d’Inca.
El document que s’ha digitalitzat es troba en un greu estat de deteriorament i falten els fulls que inclouen del maig al juny de 1437, encara que el CD recull la totalitat del llibre del Clavari. Per això, la peça es conserva en caixes al monestir de Sant Bartomeu d’Inca i no es pot tocar perquè, segons els experts, «només la suor de les mans el podria deteriorar deu anys».
Juntament amb l’església de Santa Maria la Major i l’Ajuntament, el monestir de Sant Bartomeu és un dels tres arxius històrics de què disposa la ciutat d’Inca. Al monestir és on conserven la major part dels documents, alguns dels quals daten del XIII, entre ells una col·lecció de tres-cents cents pergamins.
Un llibre de comptes
El llibre de Clavari parla dels comptes de l’Ajuntament d’Inca, entre els quals destaquen la representació institucional, que era el salari del batle, el salari dels funcionaris i els deutes públics, com per exemple: el tema de les festes patronals. A banda de la digitalització d’aquest llibre, es preveu fer el mateix amb un recital de farmàcia, escrit en català i en llatí, i que es basa amb medicines d’animals, plantes i minerals, i amb una partitura per a orgue o per a qualsevol altre instrument antic. Pel que fa al receptari de farmàcia, ha tengut molt interès entre personatges de l’àmbit de la medicina, mentre que la partitura ha destacat entre els catedràtics de la música.
Els impulsors del projecte, Gabriel Pieras, qui ahir explicà que el llibre de Clavari va ser el primer que va catalogar fa vint-i-cinc anys, i amb Santiago Cortès, coincidiren a destacar que el Govern hauria de tenir més interès pels arxius històrics i fer un conveni amb la Universitat de les Illes Balears per digitalitzar de manera progressiva tots els documents històrics.
Però una flor no fa estiu, i el que cal ara és treballar perquè la digitalització dels documents sigui una realitat. Així, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Inca, Bartomeu Martínez, afirmà que des de l’Àrea de Cultura "s’aniran digitalitzant documents dels elements cabdals de l’arxiu municipal". El regidor també assegurà que qualsevol persona que vulgui investigar el document tendrà accés obert al llibre, "és cent per cent accessible", digué Martínez.
Per la seva banda, el batle d’Inca, Pere Rotger, va voler felicitar i donar el seu suport a tots els membres del projecte cultural i va afirmar que la digitalització d’aquest i d’altres documents de l’arxiu "és una bona notícia i un deure moral per a tots aquells que estimam el patrimoni".
Ara caldrà continuar-ne la feina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.