En qualsevol sector, i també en el cas del de les arts escèniques, les dades i les xifres són l’indicador millor per realitzar una valoració de la temporada i de l’estat de salut del sector en qüestió. Per això, els espais escènics més destacats de la Part Forana no han dubtat a mostrar els seus nombres de l’exercici de 2007, que ja està tancat, per fer balanç de la seva situació tant pel que fa a obres i activitats programades al llarg de l’any com en relació amb el nombre d’espectadors que han visitat les diferents sales.
L’èxit ha estat rotund al teatre de Manacor, que amb una programació de cent quaranta espectacles teatrals (actors professionals i Mostra escolar), vint concerts, nou films i trenta-sis actes culturals, rebé un total de 62.540 espectadors, xifra que supera de molt la d’alguns espais escènics de Palma. Quant a les funcions, l’espai escènic manacorí n’acollí 303 de teatre, 25 concerts i 9 projeccions de pel·lícules dins el seu cicle de cinema d’autor.
El teatre d’Artà va veure passar el 2007 sobre el seu escenari un conjunt d’activitats i espectacles relacionats amb el cinema, la música, el teatre i la dansa. La sala acollí també conferències, presentacions i altres esdeveniments que hi reuniren un total de 2.932 espectadors. Bona part de les 29.588 persones que passaren durant l’any per l’espai escènic d’Artà eren espectadors de la Mostra de teatre escolar i de les sessions matinals, actes que reuniren 8.201 assistents.
Un total de 27.417 foren els espectadors que gaudiren d’algun dels espectacles programats a l’auditori d’Alcúdia. Les dades facilitades pels responsables d’aquest espai indiquen que un dels punts forts de la sala són els programes adreçats als escolars, per exemple en el cas d’una Ventafocs vista per 1.597 alumnes.
Quant als actes propis d’arts escèniques i musicals que programà l’Auditòrium de Sa Màniga, a Cala Millor, reberen un total de 9.240 espectadors, mentre que 2.450 persones foren les que assistiren en total als actes externs organitzats per l’espai escènic de Sant Llorenç des Cardassar. En conjunt, el volum de públic hi fou d’11.690 persones, de les quals 4.205 assistiren a espectacles musicals, 3.784 gaudiren de muntatges teatrals i la dansa congregà, en fi, 3.701 persones.
Els 9.011 espectadors que assistiren l’any 2007 al teatre de Capdepera indiquen la bona salut d’aquest espai escènic. Però la dada més sorprenent és la que indica el nombre d’espectadors que acudiren entre el 10 i el 15 d’abril a gaudir del VI Concurs internacional de Piano Vila de Capdepera: un total de 1.200 persones.
Diverses petites sales es reparteixen el sector de les arts escèniques al municipi de Calvià: la sala Palmanova, la sala Polivalent de Peguera, l’auditori de Peguera i Sa Societat. Amb un total de 8.478 espectadors durant 2007 repartits en 4.457, 167, 2.035 i 1.819, respectivament.
Respecte del petit municipi de Petra, no són pocs els 4.657 espectadors que acollí l’any passat el teatre de Petra tenint en compte que al llarg dels dotze mesos només 31 companyies i espectacles passaren per l’escenari del recinte.
Per cloure les valoracions, en relació amb el teatre de Vilafranca és important destacar que les xifres només inclouen els espectacles de teatre professional que han passat per l’escenari d’aquest espai. Per aquest motiu, les dades poden semblar minses, però en aquest cas no són comparables amb les de la resta d’espais. Així, segons els nombres facilitats per la mateixa sala, el teatre de Vilafranca acollí al llarg de l’any 2007 un total de 2.223 espectadors.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Bon article, tot i la desafortunada comparació futbolística. "Golejada" de què?. El mon de la cultura no competeix, millor crea dinàmiques; és mes si vos fitxau en la programació moltes obres de teatre itineren pels diversos teatres per abaratir costos. Enhorabona al teatre de Manacor per haver engegat una dinàmica fa ja més de 20 anys. Els altres fa mensy temps però segueixen l'estela. I una darrera questió: Els PRESSUPOSTS: aquí és on hi ha la diferència abismal entre Palma i la Part Forana, Si es pogués comparar els recursos públics de que disposen els diferents teatres veuriem clarament lo discriminada que està la part forana. De quins recursos públics disposen el Teatre del Mar (privat) o el teatre Principal? Una comparació ajudaria a desfer "alguns mites". De totes maneres molt bon article. Margalida