TW
0

Sota el lema "Cantam així com som", el municipi d’Esporles sonà ahir a ritme d’identitat en una jornada en què es dugué a terme la novena edició de la Trobada dels Músics per la Llengua. Des de les 12.00 hores del migdia fins passades les quatre de la matinada, la música en català fou la principal protagonista d’aquesta consolidada festa, indispensable en el calendari d’activitats culturals de l’Illa.

Els grups Tralai, Arpellots Havaneres Band i Torrat i Bullit encetaren l’esdeveniment amb les seves actuacions al llarg del matí, dins uns ambient ben animat tot i la calor que hi feia.

Després de dinar, a partir de les 16 hores, tornaren a arrencar les actuacions musicals, que quedaren repartides en quatre escenaris arreu del poble. Els grups que prenien part en aquesta novena edició de la trobada eren majoritàriament mallorquins, encara que també hi foren presents alguns conjunts menorquins, com Cris Juanico, Inventari i l’Infant Terrible, a més dels eivissencs Sa Genetta Peluda.

Durant tota la jornada, a vessar de patriotisme, el públic pogué gaudir de música de tots els estils i per a totes les edats: des del grup d’animació infantil Cucorba, per als més menuts, fins a grups d’ska, pop, rock, punk, rumba i música enllaunada com la del dj KAT. No hi van mancar tampoc la música tradicional i la cançó d’autor, dos dels estils que millor representen les nostres arrels.

Aquesta novena edició dels Músics per la Llengua acollí un nombre important de grups ben destacats dins el panorama musical de les Illes com són Fora des Sembrat, Oprimits, S’Arrual Jazz Mort, Es Reboster i Ke reggae ska, entre d’altres.

A mesura que anava avançant l’horabaixa, el centre d’Esporles, on estaven concentrats els escenaris i les activitats, s’anà omplint de gent de totes les edats, seguidors i seguidores dels grups que animaven la festa.

A les nou del vespre tingué lloc la lectura del manifest de l’associació cultural Músics per la Llengua, a càrrec del seu president, Antoni Nicolau. En aquesta ocasió es reivindicà la presència dels grups que actualment canten en català en diferents àmbits de la societat: al carrer, als mitjans de comunicació, etc, i es reclamà novament l’ajut de les institucions perquè aquests músics puguin rebre el suport que es mereixen i, sobretot, perquè la llengua no sigui un obstacle que dificulti la difusió i la professionalització d’aquestes formacions musicals.

Les esbroncades
Després es va donar pas als Minuts Desafinats, una nova secció dins aquesta cita, els quals foren dedicats a diferents entitats i institucions que segons l’associació han fet mal a la llengua catalana. Foren molts els que reberen els desafinaments dels grups. Entre els més destacats hi hagué el sector més radical del Partit Popular, encapçalat per Carlos Delgado, pel seu intent de provocar una separació entre catalanoparlants i castellanoparlants.

També es dedicaren unes quantes notes desafinades al diari El Mundo, pels atacs constants a la llengua catalana. Així mateix en fou protagonista el director de la companyia aèria Air Berlin, pel rebuig expressat fa poc cap a la llengua catalana.

En acabar l’acte central, la part més reivindicativa de la jornada, actuà durant uns minuts la batucada manacorina Manafoc, abans de continuar amb les diferents actuacions musicals, que tingueren lloc fins ben entrada la matinada.

A banda dels gairebé 40 grups que participaren en la trobada, el públic assistent gaudí de la fira d’entitats, en la qual hi eren presents organitzacions com Maulets i Joves de Mallorca per la Llengua.