TW
0

"Després de llegir el llibre, un s’endú un bany interessant de danses tradicionals de les Illes". Amb aquestes paraules definia ahir el doctor Joan Miralles la nova obra del pare Antoni Martorell, TOR i doctor honoris causa de la UIB.

Des del meu balcó. Bastint la nostra identitat és el títol de la darrera obra literària del franciscà Antoni Martorell, que es presenta avui a les 19.30 hores a la sala d’actes de l’edifici Guillem Cifre de Colonya de la UIB. Miralles serà l’encarregat d’aquest acte, en el qual l’acompanyarà l’autor de l’obra.

Martorell recull a través de més de tres-centes pàgines i quatre capítols —Les nostres arrels culturals musicals, Assaigs musicals, L’art i l’esperit i Escrits conjunturals— els senyals d’identitat de les nostres illes i la seva defensa des de la música. "Amb aquesta obra el pare Martorell demostra que és un patriota", assenyalà Miralles.

En el primer capítol l’autor parla del cant i de la dansa popular, "l’aculturació i la inculturació". "En la segona part de l’obra, Martorell realitza una aplicació dels seus coneixements per defensar la nostra llengua i cultura popular", afirmà el professor i doctor de la UIB.

Amb un "domini" de la llengua catalana i una "amalgama perfecta" entre lèxic culte i popular, Martorell, "el darrer representant de l’Escola Mallorquina", parla des del Cor Musical Balear, Baltasar Bibiloni o l’òpera Tristany i Isolda de Wagner, fins a Ramon Llull, Fryderyk Chopin i Wolfang Amadeus Mozart o el papa Pius X, entre altres temes.

El tercer capítol del llibre, amb el títol de L’art i l’esperit , "desenvolupa qüestions relacionades amb la música des de la perspectiva literària" i l’autor no s’hi oblida de personatges destacats dins el panorama cultural, com Maria Antònia Salvà, sant Francesc d’Assís o Miquel Costa i Llobera.