Tres segons és el que triga a caure un ésser humà des de la copa d’un arbre fins al terra. Tres segons que es transformen en una hora i deu minuts del nou espectacle de la companyia mallorquina Res de Res, Setembre. 26 escenes plenes de circ, de teatre, de poètica i de moviment que evoquen els records i les experències de l’ésser caigut.
"És l’obra més diferent respecte de les anteriors", comenta Biel Jordà, un dels directors del muntatge. Una diferència que, sobretot, va marcada per la presència d’un segon director, en aquest cas aliè a la companyia, que ha dotat l’espectacle d’una nova comicitat. Leandre Ribera ha estat l’encarregat de codirigir, juntament amb Jodrà, aquest nou espectacle de Res de Res.
Al tàndem, també s’hi ha afegit el coreògraf Àlvaro de la Peña, que ha aportat a l’obra una treballada qualitat de moviments. "Primer volíem incorporar la dansa dins l’espectacle, però finalment la mateixa dramatúrgia ens ha duit cap a una qualitat del moviment", especificà Jordà.
Tenint com a base de l’obra un marc rectangular enfilat a una grua, quatre personatges juguen des de l’aire, des del terra i des de la fantasia. Amb tècniques com pal xinès, corda, teles o trapezi, la companyia Res de Res ens ofereix un espectacle titllat "de circ contemporani", però amb "grans dosis de teatre".
Marta Barceló, Laia Oliveras, Josep Bosch i Ignasi Gil en formen la part interpretativa. D’altra banda, Broch, menorquí que viu a Barcelona, és l’encarregat de donar vida al protagonista de la història. "Un personatge a qui les coses no li acaben de sortir del tot bé", afegia Jordà, "un pobre desgraciat, en fi, com tots nosaltres".
Marta Barceló i Laia Oliveras repeteixen en la companyia Res de Res, mentre que Ignasi Gil, que prové sobretot del món del circ, en completa l’elenc artístic.
Amb Setembre ens trobam davant una coproducció triple a càrrec de la mateixa companyia, el Teatre Principal de Palma i el Mercat de les flors de Barcelona. L’èxit que Tempo, el seu anterior muntatge, va tenir a la sala catalana va propiciar aquesta entesa entre els tres focus de la coproducció. Així, després de la seva estada al Teatre Principal, del 12 al 22 de juny, Setembre ja té el seu bitllet cap als teatres catalans, ja que farà una aturada al Mercat de les flors (octubre del 2008) i també al Festival Temporada Alta de Girona o al Festival d’Osca.
D’aquesta manera, mentre Res de Res ja té superat aquell somni de les companyies mallorquines de fer el bot a la Península, el seu objectiu se centra ara a passar les fronteres cap al mercat estranger, tal com ja varen fer amb Tempo i Icars. "Tenim ja alguna proposta del Marroc", confirmà ahir Jordà. També va constatar la seva intenció de convertir-se "en la companyia internacional de les Balears". En no tenir text, la llengua, en aquest cas, no n’és cap impediment.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.