TW
0

La imatgeria popular sempre ha vestit les corts reials de l’edat mitjana de jocs trobadorescs, grans menjues i bona música. Precisament aquest darrer element és el que des de fa anys recupera Polissonia, un quintet de flautes que ha tret la pols a les partitures de fa set-cents anys per mostrar-les en el seu estat pur.

El grup, tots ells introduïts de ple en l’art musical, s’inicià gairebé com una "necessitat" arran dels cursos que impartia el catedràtic d’interpretació de música antiga Romà Escales. "Començàrem a tocar plegats perquè era una bona manera de posar en pràctica tot allò que apreníem", explicà Lluc Mas. Eugeni Rodríguez, Xesc Huguet, Franesc Cubells i Bàrbara Duran són els altres quatre components d’aquesta formació que, puntuals com llunes, assagen cada dilluns per perfeccionar el seu repertori, integrat bàsicament per partitures de música medieval i del renaixement. "Del medieval tractam sobretot peces provinents de la Corona catalanoaragonesa, pròpies del XIII, XIV i XV", explica Eugeni Rodríguez; "mentre que pel que fa a les músiques del renaixement són hispàniques del XVI", afegeix Bàrbara Duran.

En realitat, en sentir les seves notes hom es trasllada a un altre temps, ja que les melodies són ben diferents a les que hem acostumat l’oïda. La seva és una música directa i amb una harmonia diferent al que sona avui. Però si els sons són bells, més soprenents són encara els seus instruments: flautes de totes mides (una de fins a dos metres de llarg) fetes de fusta d’auró i boix i provinents del taller de Francesco Livirghi, d’Itàlia.

Polissonia fa anys que assaja, però els seus concerts són més aviat escassos. El proper tindrà lloc dia 30 de maig a la Biblioteca de Manacor i se centrarà en la música pròpia de l’època del rei en Jaume. Una bona oportunitat per rememorar els 800 anys del naixement del Conqueridor.