TW
0

Abastir d'aigua Ciutat, aquesta ha estat durant segles i encara és la missió principal de l'anomenada font del Mestre Pere, situada al nord de la Garriga (Palma) i que avui es troba en perill. Així ho assegura l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (Arca), que ha demanat al Consell de Mallorca la protecció i la declaració d'aquest espai com a zona etnològica-monument natural. El motiu de la denúncia d'Arca és arran de la intenció de Vicenç Grande de construir-hi un hotel amb un camp de golf inclòs.

Aquest sistema hidràulic tradicional transcorre per l'antic camí de Raixa i Binicatzent i és format per un conjunt de sèquies que abastien Ciutat i que encara avui es conserven en ple rendiment. Aquestes sèquies són d'estil andalusí datades del segle XI fins al XIV i, segons l'investigador històric Antoni Gorries, és la font que aporta més aigua fins a Palma.

«Avui aquest entramat hidràulic encara és ben vigent. Du aigua fins a Son Reus, al safareig més gran de Mallorca, a més de regar Son Bibiloni i damunt la Garriga», assegura Gorries, per afegir que «cada any porta fins a dos hectòmetres de cabal, el doble que en el seu moment va aportar l'operació Vaixell o la font de la Vila».

Gorries afirmà ahir a aquest diari que l'aigua que prové d'aquesta tradicional font no està gens contaminada, de manera que «si es fa el golf de Son Aversó perdria qualitat. A més, tot l'entramat de sèquies també desapareixeria», afegí.

Un altre dels elements a preservar, segons l'associació proteccionista, són els cantimploris, unes casetes també amb vàlua patrimoni en les quals s'acumula l'aigua sobrant, que després es reparteix en temps de sequera. «Aquest ullal és l'únic que aporta aigua sense contaminació de cap casta». Ara per ara aquesta font del Mestre Pere és de propietat privada, encara que l'Ajuntament de Palma també hi té part, igual que en l'excendent que no empren els regants.

Segons l'associació proteccionista, aquesta és una de les poques àrees agrícoles que resten al municipi de Palma on una comunitat de regants utilitza encara aquest sitema hidràulic per conrear les seves terres. Avui aquest tramat pot estar en perill.