O.P. Palma.
Fou un 3 de maig de 1983, avui fa just 25 anys, quan Francesc de Borja Moll rebia el birret i els honors de l'aleshores rector de la UIB, Nadal Batle. Moll, nascut a Ciutadella el 1903, col·laborà estretament amb Antoni Maria Alcover en la confecció del Diccionari català-valencià-balear, inventari exhaustiu de la llengua catalana, al qual dedicà bona part de la seva vida com a lingüista, circumstància que no li impedí una intensa tasca com a conferenciant, gramàtic i escriptor. Així mateix, també tenia una gran destresa per al dibuix, fet que li va permetre il·lustrar part del Diccionari i alguns toms de la Rondalles mallorquines.
El seu treball en favor de la llengua catalana es veié recompensat perquè a iniciativa seva es fundà, el 1962, l'Obra Cultural Balear, que de llavors ençà s'ha dedicat a defensar i a promocionar la llengua catalana. En l'acte solemne del 3 de maig de 1983, Nadal Batle va pronunciar una de les al·locucions més memorables que s'han escoltat mai al claustre. «?talment com la tasca del doctor Moll va fer per a tots aquells habitants de les nostres illes en aquell temps que la gent de la meva generació recordam com a època de negació. I dic negació perquè eren anys en què, com insinuava, aprenents de l'alquímia metafísica (malgré eux i malgrat la ignorància de les llurs capacitats aristotèliques) ens convertien en involuntaris hegelians, puix que la nostra afirmació només podia produir-se negant-nos», diu un dels fragments més cèlebres de Nadal Batle.
Al seu torn, Borja Moll aprofità el seu discurs per lloar la figura del seu mestre, Antoni Maria Alcover: «ell va posar el nostre país en contacte amb els grans centres universitaris d'Europa, promogué la formació d'especialistes i mantingué sempre viu el projecte de diccionari integral, que no crec que tingui parió en cap altre idioma».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.