A Perpinyà no hi ha lloc millor per commemorar el naixement d'un rei com Jaume I que el palau dels Reis de Mallorca, tot i la forta oposició de les autoritats franceses a allò que soni català, occità o diferent del francès centralitzador i uniformitzador.
La que fou residència oficial de Jaume II a la capital continental del Regne de Mallorca acollí una exposició dedicada al monarca que ens atorgà la llengua i cultura pròpies, i a la importància de la conquesta de Mallorca per a la consolidació de la Corona catalanoaragonesa i en concret del poder de Jaume I.
Això sí, trobar-la costa Déu i ajuda, i el visitant que hi arriba ho fa de casualitat o gràcies a la constància. Ni fulletons informatius, ni indicadors, ni cartells que l'anunciïn. En canvi, l'altra exposició del recinte (sobre peces romàniques) disposava d'indicadors, cartells i guies, que insistien als visitants perquè hi entrassin.
La mostra sobre Jaume I presentà com a punt de partida la versió francesa del text La conquesta de Mallorca, preparada per Robert i per Agnès Vinàs a partir de la versió medieval del Llibre dels Feits. El text serveix de base a una exposició de caràcter clarament didàctic i divulgatiu, formada per 21 panells informatius que emmarquen Jaume I en el context del segle XIII i explica els modes de vida dels cavallers que l'acompanyaven i les relacions entre les diferents cultures que varen conviure als territoris que heretà i en aquells que incorporà al llarg de la seva vida a la Corona d'Aragó.
Aquests panells s'acompanyen d'imatges de la vida medieval extretes tant de texts medievals de la zona del Rosselló, com d'altres pintures i tapissos que recullen escenes d'aquesta vida quotidiana i els fets del rei, font d'inspiració d'artistes de segles posteriors de la contrada. I és que encara que avui dia les autoritats franceses -independentment de quina sigui la seva entitat, si estatal o regional- estiguin fent tot el possible per no commemorar el naixement de Jaume I, allò cert és que la seva influència a l'edat mitjana fou molt notable. Els lligams de Perpinyà amb Mallorca i amb la llengua catalana també foren notables, perquè durant 80 anys fou capital peninsular del Regne Privatiu i el palau dels Reis de Mallorca és un dels monuments més importants i visitats de la ciutat i, a més, a la catedral de Sant Joan hi ha la tomba del rei Sanç.
A la sortida, al punt d'informació del palau, continuava el secretisme de la mostra dedicada al monarca català: catàlegs, edicions i fulletons de l'altra exposició. Mentre que no s'hi oferia ni una retxa comentant la dedicada al rei en Jaume. I tot això a l'edifici del seu fill, situat al carrer de Jaume I. Un cop més, es demostra aquest menyspreu per la cultura pròpia, tan propi d'institució francesa. Ni egalité, ni fraternité, ni liberté.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.