TW
0

C. DOMÈNEC. Barcelona.
Més de 100.000 persones han fruït aquest cap de setmana del Saló del Còmic. Un centenar de milers de visitants que han pogut gaudir de primera mà el còmic de les Balears, que enguany n'era la comunitat convidada. «Hem donat una imatge potent a Barcelona», afirmà el dibuixant Max, un dels més destacats de la fira gràcies al premi Nacional del còmic que ha obtingut fa poc.

Pere Joan i Max dissenyarenm en col·laboració amb l'editor d'Inrevés Sebastià Marí, l'estand que ha representat les Balears per mtijà de l'Institut dEstudis Baleàrics. En l'exposició retrospectiva sobre el còmic balear, Historietes, s'ha pogut comprovar com la dècada dels vuitanta visqué l'eclosió d'autors de prestigi a les Illes, com ara Max, Pere Joan, Rafel Vaquer o Tomeu Seguí. «Jo visc la insularitat com un avantatge perquè m'ofereix tranquil·litat», comentà Seguí. «La bombolla dels 80 deixà tres o quatre autors estratègics que eren a Mallorca i s'aglutinà un nucli d'afinitat que ha anat generant coses», indicà Max. Aquests autors estimularen l'escena del còmic a les Balears perquè després hi arribassin noms com Àlex Fito, millor autor revelació del Saló l'any 2000, Gabi Beltrán, Paco Díaz, Pau o Lihart, entre d'altres.

Altres dibuixants arribaren de lluny, com el colombià Canizales, que acudí a Mallorca per estudiar en el màster d'animació de la Universitat de li Illes Balears i quedà a l'Illa. L'obra de Canizales s'ha inclòs al Saló en una exposició amb els guanyadors dels darrers anys d'Art Jove, certamen que organitza la Conselleria de Joventut i Igualtat. Artistes com Guillem March, Tomeu Morey i Tomeu Torres personalitzen una tercera generació de creadors de les Balears, nascuts a finals dels anys 70.

A partir d'ara, les Illes han passat el relleu a Galícia, la propera comunitat convidada al Ficomic de l'any que ve.