«Els nazis ja tenien un projecte adreçat a dessecar la Mediterrània»

Miquel Ferrà i Martorell reedita «El fabulós viatge del Minerva»

TW
0

Després de més de trenta anys, El fabulós viatge del Minerva, la tercera novel·la de joventut de Miquel Ferrà i Martorell (Sóller, 1940), torna a ser vigent gràcies a la reedició de Miquel Font. Ara veu la llum en un format més modern, amb un disseny més acurat i una narració més extensa.Amb aquest llibre, l'escriptor, dedicat fonamentalment a l'ensenyament i el periodisme, fou «un dels pioners en parlar de ciència ficció a Mallorca» apuntà. El fabulós viatge del Minerva tracta una «ciència ficció de fantasia i no de fonament científic» afegí Ferrà i Martorell.

Un grup de personatges morts, de l'obra de Julio Verne o l'Arxiduc Lluís Salvador, retornen a Mallorca al cap dels anys a bord d'un dirigible i el que troben és «sorprenent». La Mediterrània s'ha dessecat i l'Illa forma part d'una serralada formada per les actuals Mallorca, Menorca, Eivissa, Formentera i Cabrera. Pel que fa a l'evaporació de l'aigua de la Mediterrània, «hi ha documents molt antics on ja es parlava d'aquesta possibilitat, únicament posant una presa a l'estret de Gibraltar, per evitar que l'aigua de l'Atlàntic arribàs a la Mediterrània» assenyalà l'autor. «Al segle XVIII se'n parlava com una hipòtesi i a l'època dels nazis ja hi havia un projecte per dur-ho algun dia a terme» afegí.

Un punt clau de la decisió de l'autor de reeditar aquesta obra, la tercera del seu període de joventut, fou «l'actualitat de la temàtica que en ella es tracta» apuntà. «L'argument de l'obra, malgrat ser totalment irreal no mostra res més que un gran canvi, el que està patint l'Illa al llarg dela anys» afegí. El canvi de Mallorca des dels anys setanta fins a l'actualitat no només no s'ha aturat sinó que ha continuat amb força, ara «el formigó envaeix l'Illa» i això fa que la novel·la, publicada al 1975 per primera vegada, encara tingui vigència avui dia.

La diferència entre El fabulós viatge del Minerva del 75 i l'actual és que la primera edició era «més rústica, senzilla i condensada» assenyalà Miquel Ferrà i Martorell. L'autor treballa ara en nous projectes com la publicació de la novel·la Vida i llegenda de fra Pacífic, que «és la història d'un missioner feta de manera epistolar, a través de la seva corespondència» apuntà l'escriptor. Pel que fa al mig termini, Ferrà prepara per l'any vinent la segona part de Palma vista pels escriptor, que prendrà per títol, Mallorca vista pels escriptors.