Rabat reivindica el beat Ramon Llull com a símbol de diàleg entre cultures

La capital marroquina inaugurà dijous una gran exposició sobre el Doctor Il·luminat

TW
0

C. DOMÈNEC. Barcelona.

La intensa vida de Ramon Llull arriba a Rabat com a símbol de diàleg entre les cultures. L'exposició Raimundus, christianus arabicus s'inaugurà dijous a la capital del Marroc amb una presència multitudinària d'autoritats. La ministra de Cultura marroquina, Tourina Jabrane, parlà de la Mediterrània com un indret de trobada de civilitzacions; el president de la Generalitat, José Montilla, recorregué al coneixement de Llull del llatí, àrab i català; mentre que l'ambaixador espanyol, Lluís Planas, destacà els aspectes científics i la seva «màquina» de pensar.

L'exposició, organitzada per l'Institut Europeu de la Mediterrània i inaugurada per primera vegada a Alger ara fa un any, repassa l'obra del beat per mitjà de murals, documents històrics i material informàtic interactiu. El muntatge de Rabat s'ubica dins la murada del pintoresc barri blau dels Oudaies, devora la medina de la ciutat.

La instal·lació revisa també el perfil històric de Ramon Llull i incideix en la decisió d'embarcar-se cap al nord de l'Àfrica l'any 1293 per «demostrar personalment l'efectivitat de l'Art com a sistema per trobar la veritat i provarla als no cristians», com mostra el catàleg, que es presenta en català, castellà, francès i àrab.

Els tres viatges de Llull al Magrib es plasmen a la mostra per mitjà de l'encontre de la raó amb la pluralitat de religions. A Bugia (Algèria) la seva actitud desafiant per demostrar la vertitat cristiana portà l'il·luminat mallorquí a la presó. El rei el n'alliberà i partí amb un vaixell que naufragà a prop de Pisa, ciutat on Llull arribà nedant. El filòsof tornà a Tunísia anys més tard, on va escriure les seves darreres obres el 1315. Després, a 84 anys, no se'n sabé res més.

«Aquesta mostra és una pedra angular de l'intercanvi intercultural entre els nostres pobles», comentà la ministra Jabrane, que destacà també que «el diàleg és l'única manera de caminar plegats cap al futur».