L'exposició Trens especials a la mort arribà ahir a l'Ostbahnhof, l'estació centre de l'antic Berlín oriental, a bord de dos vagons estirats per una locomotora i pel feixuc record de les deportacions del nacionalsocialisme.
El tren recorrerà durant els propers deu dies diferents estacions de la capital, itinerari del qual ha estat exclosa «per raons tècniques» i a pesar de les crítiques de diversos sectors, l'estació central de Berlín, inaugurada durant el Mundial de futbol de 2006.
Aquesta exposició itinerant sobre les deportacions en tren durant els foscs anys del nacionalsocialisme començà per novembre precisament des de Berlín, després d'un estira-i-arronsa amb la companyia de ferrocarrils alemanya Deutsche Bahn, que la volia vetar.
La Deutschen Bahn no volia tenir l'exposició a les seves estacions, ja que considerava que «espatllava» la imatge actual d'una companyia que, segons els seus directius, ja ha estudiat i investigat prou el seu passat.
Hi fou necessària la intervenció del ministre de Transports, el socialdemòcrata Wolfgang Tiefensee, per forçar un canvi d'opinió.
La mostra il·lustra, des del cor del Berlín actual, l'estació subterrània de la Potsdamerplatz, la destinació d'alguns jueus alemanys, francesos o austríacs deportats a partir de 1938 pel Reichsbahn -els ferrocarrils del III Reich cap a Auschwitz i altres camps d'extermini nazi.
Es calcula que durant els anys del nacionalsocialisme, els trens del Reichsbahn duguren als camps de concentració i extermini gairebé tres milions de persones. A més de Berlín, la seva primera i darrera estació, el «tren de la memòria» recorregué les instal·lacions de vuit ciutats repartides per tot el país. Els ciutadans han recordat amb flors i espelmes la mort de tants d'innocents.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.