«Preses de Franco» recorda les autèntiques heroïnes de la guerra

L'Espai Ramon Llull de Palma acollirà aquesta completa exposició

TW
0

Durant el franquisme, les dones a la presó hagueren de viure una situació penosa que sovint superava amb escreix la dels seus companys homes. «Les dones no tenien estudis. Dins les presons no hi havia presos que fora exercissin de mestre, metge o advocat. Les dones estaven soles, desemparades, sotmeses a la pressió religiosa i sovint havien de fer-se càrrec dels fills dins la mateixa presó», explica l'historiador David Ginart, que ha col·laborat amb l'exposició Preses de Franco, que a partir de dilluns es podrà veure a l'Espai Ramon Llull de Ciutat.

La mostra recull el testimoni de 10 dones a través de més de cent fotografies, audiovisuals i declaracions i vol reflexionar sobre aquest «microcosmos» femení que visqueren milers de dones de tot l'Estat espanyol.

La presó femenina de Mallorca, coneguda com Can Salas o Las Hermanitas, fou un dels cinc centres de l'Estat que acollí preses polítiques. Entre 1936 i 1943, el centre acollí prop d'un miler de dones de tot Espanya en unes condicions molt dolentes. Una d'elles era la menorquina Isabel Coll, encara viva actualment, que conta un episodi realment esfereïdor de la nostra història.