El Casal Solleric obre les portes a l'art de l'arquitectura i l'urbanisme

L'Espai Quatre inaugura avui l'exposició «Surrounding», del guipuscoà Iñaki Gracenea

Danobeitia, Daviu, Ramon, Corral, Carbonero, Gracenea, Climent i Gomis. Fotos J. MOREY.

TW
0

Per primera vegada des de fa 18 anys, Palma acull la mostra de la Biennal espanyola d'arquitectura i urbanisme, que enguany celebra la seva novena edició. L'exposició, ubicada a la planta baixa i a la Noble del Casal Solleric, s'inaugura avui a les 20.00 hores.

La mostra la integren trenta dues obres, guanyadores i finalistes de la IX Biennal realitzades per arquitectes espanyols o forans que treballen a l'Estat, exposades en forma d'hexàgons per mitjà de fotografies de gran format, acompanyades de plànols explicatius i dades tècniques de cadascun dels projectes.

L'exposició, que és itinerant, es podrà veure a la Península i arribarà a Pequín després de fe escala a Torí, entre d'altres localitats. «L'objectiu principal de la biennal és la difusió de l'arquitectura espanyola en l'àmbit nacional i internacional», assenyalà el degà del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (Coaib), Luis Antonio Corral. Des de la seva creació l'any 1991, la biennal ha esdevingut el «reflex de la realitat i de la innovació de l'arquitectura espanyola», afegí Corral.

Tot i que el planter de guanyadors i de finalistes no inclogui enguany obres de les Illes, «en altres edicions les Balears i els seus arquitectes hi han estat molt presents, i els guanyadors i els finalistes d'enguany mantenen una col·laboració periòdica amb el Coaib», assenyalà Corral.

La mostra, que es podrà visitar fins al proper 25 de maig, és organitzada pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Palma i el patrocini de la Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques del Govern balear i la Caixa Mediterrani.

Quant a novetats, la IX Biennal inclou els premis clàssics, a la millor obra i al millor artista jove, i hi afegeix el reconeixement explícit de la qualitat de l'arquitectura a la ciutat mitjançant el premi d'Habitatge Col·lectiu, que ha recaigut en dues creacions de Vitòria i Terrassa; i també el reconeixement dels municipis que desenvolupin polítiques integradores i d'accessibilitat en entorns urbans, per a l'Ajuntament de Gijón.

Enguany també és la primera vegada que el primer premi de la mostra distingeix una obra del sector terciari. Es tracta del disseny de la torre Cube, a Mèxic, de l'arquitecta Carme Pinós, «que dugué a terme l'enderrocat parc de les Estacions», assenyalà el director general de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Joan Carles Gòmis. «El guardó reflecteix una contradicció que ens ha de fer reflexionar», afegí.

«Surrounding»

Pel que fa al celler del Casal Solleric, l'Espai Quatre, continua en la seva línia de donar cabuda a les obres de joves artistes i ho fa inaugurant avui l'exposició que Iñaki Gracenea titula Surrounding, i que estarà oberta fins al proper 15 de juny.

La regidora de Cultura de Palma definí aquesta obra com un «projecte relacionat amb l'arquitectura basat en una malla modular convertida en una segona pell del celler del Solleric». L'obra s'inspira en les «cases modulars construïdes als EUA pels veterans de guerra», indicà l'artista.

L'objectiu del muntatge, format per diferents peces entre les quals figuren pintures, imatges i fins i tot un videojoc, deixa palesa la filosofia de Gracenea. «Partesc de la base que la pintura està en la mirada i treball virtualment amb l'espai i el temps», afegí l'artista.

La mostra, que té com a comissària Neus Cortés, comprèn digitalitzacions explicatives del procés creatiu de Gracenea, ja que «l'Espai Quatre dóna tanta importància al procés com a les obres», assenyalà Nanda Ramon.