AGÈNCIES/R.C. Palma.
El guionista de cinema Rafael Azcona morí diumenge a Madrid a 81 anys víctima d'un càncer de pulmó. Les seves restes foren incinerades ahir en la intimitat més estricta. El cineasta fou el creador de les pel·lícules més importants del cinema espanyol dels darrers cinquanta anys. El vergudo, Belle Epoque o La lengua de las mariposas són alguns dels treballs amb més renom d'Azcona.
Rafael Azcona va néixer a Logronyo el 1926. Començà la seva carrera com a novel·lista i participà en diverses revistes d'humor. El 1959 adaptà, a mode de col·laboració, per a la gran pantalla la novel·la El pistio i a partir de llavors començà la seva productiva carrera com a guionista. Així mateix, Azcona tornà a adaptar altres dues novel·les, El cochecito i El secreto de los hombres azules. Fou ja a l'any 1961 quan García Berlanga va dirigir el seu primer guió propi, Plácido. Per altra banda, Azcona va estar vinculat amb les Pitiüses, i durant alguns anys va tenir casa a Eivissa. Precisament, abans de començar la feina amb El Verdugo s'inspirà en la novel·la Los Europeos, també vinculada amb l'illa.
Precisament de la col·laboració iniciada els anys seixanta amb Berlaga sorgiren films com Las cuatro verdades (1962), El verdugo (1963), Las pirañas (1967), Vivan los novios (1970), La escopeta nacional (1978) i Patrimonio Nacional (1980).
També va fer feina amb altres realitzadors com Carlos Saura (La prima Angélica i Ay, Carmela!), José María Forqué (El monumento), Víctor Erice (Los desafíos), José Luis García Sánchez (Pasodoble), José Luis Cuerda (El bosque animado) o Fernando Trueba (El año de las luces i Belle époque), entre altres pel·lícules.
A més, el guionista va rebre sis Goyas al millor guió original de 1987 per El bosque animado, al guió adaptat de l'any 1990 per Ay, Carmela!, al guió original de 1992 per Belle époque i al guió adaptat de 1993 per Tirano banderas. Així mateix, en els darrers tempts també rebé el Goya Honorífic de 1997 i al guió adaptat per La lengua de las mariposas.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.