TW
0

La Fura dels Baus aterra la setmana que ve a Palma amb l'espectacle teatral Boris Godunov, un muntatge basat en fets reals que es podrà veure a l'Auditòrium del 27 al 30 de març.El segrest durant dos dies i mig de nou-centes persones dins el teatre Dubrovka de Moscou, l'any 2002, per un grup armat de txetxens que exigien la retirada de les tropes russes del seu país, ha inspirat l'equip de La Fura dels Baus en aquest muntatge.

En el moment de l'entrada dels segrestadors el públic rus gaudia suposadament d'una representació de l'obra Boris Godunov, d'Alexander Pushkin. Així, el muntatge de La Fura dels Baus entremescla les baralles internes del grup armat i la lluita pel poder amb fragments de la peça teatral de Pushkin.

«És una obra basada en fets reals en la qual l'escenografia del muntatge és el mateix escenari i el pati de butaques, per on es mouen els nou actors que hi intervenen», assenyalà el codirector de l'espectacle, David Plana. Encara que els actors es dirigeixen al públic, en algunes ocasions no existeix una interacció directa amb l'espectador. «Hem intentat ajustar-nos al màxim a la realitat, però Boris Godunov no és una reproducció sinó un espectacle inspirat en fets reals», afegí. De fet, el text del Boris Goduov de Pushkin ha estat adaptat al món contemporani i s'hi han afegit textos de polítics reals com Bush, el Che Guevara o Sarkozy, entre d'altres.

Plana, que s'ha encarregat de la direcció i la dramatúrgia d'aquesta «obra de text» de La Fura juntament amb Àlex Ollé, assegurà que «l'espectacle té el segell inconfusible de la companyia, però el públic ha de tenir clar que és una obra de text, sense aquella sang i fetge tan característica de La Fura dels Baus».

L'objectiu final del muntatge «és situar l'espectador al centre d'un conflicte terrorista perquè se senti desprotegit i espantat», apuntà Plana. «D'aquesta manera, el públic pot experimentar les sensacions d'una societat davant la por de patir un atac d'aquestes característiques», afegí. El director assegurà també que el teatre té una funció catàrquica i actualment una de les pors principals és el terrorisme.

Entre els actors de La Fura dels Baus que interpreten aquesta peça, hi destaquen Jordi Boixaderas, Manel Sans i Carles Canut. «Un parell de policies professionals els ensenyaren a agafar bé les armes», comentà Plana. De fet, les metralladores que utilitzen els actors són rèpliques exactes de kalashnikov. Després de la seva aturada a l'Auditòrium ciutadà Boris Godunov es representarà, des del 17 d'abril i fins al proper mes de maig, al Teatre Nacional de Catalunya. Just abans d'emprendre el seu viatge cap a Cadis, Itàlia, Alemanya, Holanda, Logronyo i Madrid, entre altres punts que encara estan per determinar. Un recorregut llarg sobre uns fets tràgics.