L'obra «Cavalls verds» estableix un diàleg entre la bogeria i la lucidesa

L'espectacle és una coproducció entre el Principal i Tèntol Teatre

TW
0

La línia que separa la frontera entre la bogeria i la lucidesa no sempre és fàcil de definir. Qui és més boig, aquell que viu estressat en una societat mediocre de persones neutrals, o aquell que, fruit del deliri, és capaç de crear un món imaginari que frega la perfecció? Aquest és la reflexió de Cavalls Verds, una coprodució del Teatre Principal i Tèntol Teatre, i que, a partir de demà divendres es podrà veure a la sala gran del Teatre Principal. Sota la direcció del reconegut Pitus Fernàndez, Cavalls verds ens relata l'enigme de l'existència humana, «l'encontre de sis persones en un món molt especial», explicà Fernandez. Amb dosis de comicitat, fragments de drama, moments dolços i estones amargues, Cavalls Verds toca «tots els estats emocionals de la persona». «Són com petits grams d'or que junts formen una joia», definí el seu director.

Però en una obra on la bogeria, o la no lucidesa, és el principal ingredient, i per no caure en la paròdia, feia falta la figura del psiquiatre o assessor que ha recaigut en la persona de Lluís Torrent, l'encarregat de frenar les excentrecitats dels mateixos actors i un dels ideòlegs de l'obra juntament amb Fernàndez. En aquesta obra Torrents critica el paper que fan les institucions psiquiàtriques, popularment conegudes com a manicomis, «tots els personatges de l'obra, o han estat, o estan, o estaran tota la vida dins un manicomi. I entre la rutina d'allí dedins, tots cerquen un espai de llibertat», explicà el psiquiatre. Una de les frases que Torrent ha repetit als actors al llarg d'aquests mesos de preperació és que «l'única diferència entre un boig i un artista, és la manca d'obra d'un boig», i admeté que «tothom té un punt especial, només cal trobar-lo».

El repartiment de Cavalls verds compta amb la presència de Laura Dalmau, Miquel de Marchi, Xim Vidal i Salvador Oliva. Precisament aquest darrer, valorà molt positivament el fet que sigui «un espectacle de nova creació», una feina «molt sacrificada però alhora molt gratificant», digué. En aquest sentit, el director de l'obra remarcà «la feina d'equip que s'ha fet» ja que els texts han sortit de les improvitzacions dels mateixos actors davant una situació determinada.

Una de les novetats que es podran contemplar a Cavalls verds és la posada en escena de l'obra de Miquel Àngel Llonovoy. Per l'artista plàstic aquesta és la primera vegada que les seves «juguetes espenyades» puguen a l'escenari i declarà que «la vida, com les seves juguetes, està també espenyada». Aquesta és la primera obra de producció pròpia (en aquest cas coproducció) que la nova junta del Teatre Principal durà a escena. Per la consellera insular de Cultura, Joana Lluïsa Mascaró, «aquesta és la línia que volem potenciar i és també la que hem de fer com a teatre públic que som». Cavalls verds es podrà veure fins dia 30 de març. Dissabtes a les 21.30 hores i la resta de dies a les vuit del vespre.