Els restauradors repassen les «ferides» de la Seu als portals Major i del Mirador

L'empresa que restaurà el temple treu les sals que han tornat a sortir a les façanes

L'empresa restauradora de Burgos inicià ahir el procés, que s'allargarà un dies. Fotos: TERESA AYUGA.

TW
0

.

Dos restauradors de l'empresa de Burgos CPA han tornat a Mallorca per repassar els portals Major i del Mirador de la Seu en els quals les sals han tornat a deteriorar la pedra, provocant el que en el llenguatge de la rehabilitació i l'arquitectura es denomina «efluorescències». Nicolás Gallego, que va dirigir els equips que varen restaurar ambdós portals, comentava ahir que «es tracta d'un treball de manteniment, segurament a finals de setmana estarà finalitzat».

Les efluorescències són unes taques blanques, unes «ferides», que surten a la pedra de les façanes i que, alhora, van «menjant» la part més superficial de la mateixa, provocades per la precipitació de les sals. A Palma la sofreixen, per exemple, altres edificis de la façana marítima. Immobles del patrimoni històric com la Llonja i el Consolat també les han patides.

En aquesta ocasió, la tasca dels restauradors, que varen intervenir per primera vegada en la Seu el 2003, serà relativament senzilla i consistirà, primer, a netejar amb raspall la pedra per, després, donar-li un tractament d'aigua de calç i, finalment, una protecció. La pedra de la Seu és de pitjor qualitat que la d'altres catedrals? Gallego, que ha rehabilitat aquest tipus d'edifici en diferents llocs de la Península, tant al nord com al sud o a prop del mar, apunta que «no hi ha pedres bones o dolentes i els edificis històrics són on són». El que succeeix, afegeix, és que cada pedra és diferent, i distinta també la manera en què reacciona a les intervencions de l'ésser humà o a l'acció dels elements. El que perjudica molt la Seu és la «proximitat al mar», diu Gallego, la humitat i els aerosols marins; i Bartomeu Bennassar, aparellador diocesà, no solament ho corrobora, sinó que afegeix un nou element perjudicial: «El raig d'aigua del Parc de la Mar».