Imatge de Finbarr O'Reilly guanyadora del World Press Photo.

TW
0

El conflicte al Pròxim Orient, la guerra d'Iraq, el drama de la immigració arribada en pastera, el desastre del Prestige, els atemptats de l'11-S o fins i tot el menyspreu cap a la dona a l'Afganistan... Cap altre segle havia estat tan anunciat, analitzat o antipicipat com el XXI i, malgrat tot, ningú ha pogut preveure els tràgics successos que han sacsejat el planeta en aquest primers vuit anys de vida. La realitat de la informació és més crua del que hom habitualment recorda, o d'allò que vol recordar.

Ara, aquesta realitat es pot veure a través dels objectius dels més de 600 fotògrafs a l'exposició Reuters mira el món. El centre de les Voltes de Palma acollirà a partir d'avui i fins el 13 d'abril un recull de 80 fotografies de l'arxiu de l'agència de notícies més prestigiosa del món. «A partir d'un catàleg de 500 fotografies aplegades en un llibre se n'ha fet una selecció. Aquestes imatges són cabdals ja que la nostra memòria històrica es desxifrarà a través del fotoperiodisme», assegurà ahir la regidora de Cultura de Cort, Nanda Ramon durant la presentació de la mostra que també té el suport de Caja Mediterráneo.

Els periodistes gràfics mostren el món a través del seu objectiu i en aquest cas Reuters ha pretès fer un repàs «dels grans temes que ens preocupen a tots. «Aquesta és la realitat que vivim», explicà ahir Enrique Shore, en representació de Reuters.

Amb vocació d'informar, l'exposició desgrana alguns dels fets més trascendentals que han succeït aquest darrers cinc anys no sols a l'Estat espanyol (11-M, chapapote, pasteres...) sinó arreu del món. Això sí, la mostra pren els conflictes armats o d'altres situacions cruentes com a premises fonamentals. Cal dir però que aquesta exposició va acompanyada d'un llibre que sota el mateix títol, Mira el món, ofereix un ventall més ampli d'imatges fotoperiodístiques. Economia, cultura a l'era digital, religió, ciència són només una mostra dels grans blocs temàtics amb els quals s'engloben les imatges, algunes d'elles premiades amb el Wold Press Photo i que també es podran veure a Palma.

Si bé es té en compte la qualitat fotogràfica i la precisió del qui comanda l'objectiu, Mira el món el que fa en realitat és donar a entendre al públic que cada imatge té implícita una història. La història de la humanitat.