Los Àngeles.
Javier Bardem va obtenir l'Óscar al Millor Actor Secundari, la seva primera estatuilla, pel seu aclamat paper d'un assassí despietat en la pel·lícula "No Country For Old Men", dels Germans Coen. Bardem, que ha rebut una vintena de premis amb aquest paper, competia amb Casey Affleck per "The Assasination of Jesse James by the Coward Robert Ford"; Philip Seymour Hoffman per "Charlie Wilson War"; Hal Holbrook per "Into The Wild" i "Tom Wilkinson" per "Michael Clayton".
Al rebre el premio Bardem, vestit amb un vestit negre, amb camisa blanca i corbata estreta i fosca, va bromejar per l'aspecte que lluialluïa en la pel·lícula, "un dels pitjors tallats de pèl de la meva vida" En espanyol, va dedicar el premi a la seva mare, l'actriu Pilar Bardem, als seus oncles i avis, també actors i còmics, per haver engrandit aquesta professió. Va tenir paraules també d'agraïment als germans Cohen que van ser "prou bojos per creure en mi", va dir en anglès, després d'afegir que "això és increïble".
Bardem, de 39 anys, ja va ser candidat als premis en l'any 2001 per la cinta de Julián Schnabel "Before Night Falls" (2000). Amb aquest guardó, que se suma a altra quinzena de premis, entre ells el Globus d'Or, el Bafta britànic i el premi del Sindicat d'Actors d'Estats Units, Bardem es converteix en el primer actor espanyol a rebre un Óscar.
El paper en el film dels germans Cohen ha estat per a l'actor espanyol el recolzament decisiu per a la seva carrera internacional, que ja va desenganxar amb "Before Night Falls" -per la qual va aconseguir en 2000 la seva primera candidatura a l'Óscar- o amb "Mar endins". Encara que al principi es va mostrar poc inclinat a acceptar el paper de Chigurh, precisament per la seva violència, Bardem es va decidir a realitzar-lo perquè per a ell "sempre va ser un somni" treballar al costat dels germans Joel i Ethan Coen. Los Àngeles (EEUU), 25 feb (EFA).- Javier Bardem va passar a la història del cinema espanyol per ser el primer actor espanyol a aconseguir un Óscar, una mica que per descomptat duu en la sang ja que el seu oncle Juan Antonio va anar el primer a assolir ser candidat en 1959 per "La Venjança", si escau, a Millor Pel·lícula en parla no anglesa.
No obstant això, no tot van ser alegries per als espanyols ja que el donostiarra Alberto Iglesias, de 52 anys, amb la partitura de "The Kite runner", no va assolir dur-se la preuada estatuilla en la 80 edició d'aquests premis en la categoria de millor banda sonora original. Fa dos anys tampoc va poder alçar-se amb el guardó, a pesar del seu treball en "The Constant Gardener", que li va arravassar Gustavo Santaolalla amb "Brokeback Mountain". A més del premi de Bardem, "No Country For Old Men" va collir l'Óscar a la Millor Pel·lícula i els de Millor Guió Adaptat i Millor Director, ambdós per a Joel i Ethan Coen. L'actor d'origen canari, de 38 anys, ja havia estat candidat als premis en 2001 per la cinta "Before Night Falls", de Julian Schnabel, però avui va complir tots els pronòstics al dur-se el gat a l'aigua per una cinta amb la qual ha collit fins al moment més d'una quinzena de guardons. Entre ells estan el Globus d'Or, el Bafta britànic i el premi del Sindicat d'Actors d'EEUU. Jennifer Hudson, la guanyadora de l'Óscar a la Millor Actriu Secundària l'any passat, va anar l'encarregada de lliurar el premi a Bardem, qui va recordar al rebre'l que en "No Country for Old Men" va ser obligat a dur "un dels pitjors tallats de pèl" de la seva vida. "És un gran honor", va dir l'actor en anglès. "Gràcies als Coen per estar prou bojos com per a pensar que podria fer-lo", va agregar Bardem, que va voler compartir el triomf amb els seus companys de reparteixo Tommy Lee Jones, Josh Brolin i Kelly MacDonald.
Posteriorment, i ja en espanyol, va estendre la dedicatòria a la seva mare, l'actriu Pilar Bardem, als seus oncles i avis, també actors i còmics, per haver engrandit aquesta professió, i a Espanya. El mestre de cerimònies, l'humorista Jon Stewart, després del discurs de l'espanyol en la seva llengua original, es va dirigir al públic i va traduir les paraules de Bardem, "perquè jo vaig aprendre espanyol en el col·legi". "Li ha dit a la seva mare on estava la biblioteca", va assegurar Stewart, entre els riures del respectable. Bardem, amb rostre cansat, va iniciar la cerimònia assegut en primera fila flanquejat a l'esquerra per la seva mare, abillada amb un conjunt de "les rebaixes", segons ella mateixa va bromejar abans de la gal·la, i per l'actor Jack Nicholson a la seva dreta.
Iglesias, per la seva banda, va veure com li arravassava el premi l'italià Dario Marianelli. El compositor, no obstant això, té a les seves esquenes una llarga carrera nacional i internacional, amb set premis Goya, tots per les seves col·laboracions amb Pedro Almodóvar i Julio Medem, a qui ha posat música en pel·lícules com "Tornar", "Parli amb ella" o "Tot sobre la meva mare", en el cas del manchego, o "Lucía i el sexe", "Els amants del Cercle Polar", "Terra" i "L'esquirol vermell", en el cas del basc. Embarcat en nous projectes com la pròxima obra d'Almodóvar, "Les abraçades trencades", o la biografia del Ché que ultima Steven Soderbergh, Iglesias, almenys, es queda amb la satisfacció de saber que Hollywood ho conta com un dels millors. Aquest era el tercer any consecutiu que un compositor espanyol aspirava als Óscar, doncs després de la primera candidatura d'Esglésies per la cinta de Fernando Meirelles, Javier Navarrete ho va intentar l'any passat amb "El laberint del fauno", la dolça melodia del qual va quedar a les portes dels Óscar per culpa novament de l'argentí Santaolalla i la seva música para "Babel". Apunt
MILLOR PELÍCULA
No es país para viejos
MILLOR ACTOR
Daniel Day-Lewis, per Pozos de ambición
MILLOR ACTRIU
Marion Cotillard, per La vida en rosa
MILLOR ACTOR DE REPARTIMENT
Javier Bardem, per No es país para viejos
MILLOR ACTRIU DE REPARTIMENT
Tilda Swinton, per Michael Clayton
MILLOR DIRECTOR
Ethan y Joel Coen per No es país para viejos
MILLOR GUIÓ
Juno
MILLOR GUIÓ ADAPTAT
No es país para viejos
MILLOR PEL·LÍCULA D'ANIMACIÓ
Ratatouille
MILLOR PEL·LÍCULA DE PARLA NO ANGLESA
The Counterfeiters
DIRECCIÓ ARTÍSTICA
Sweeney Todd, el barbero diabólico de Fleet Street
DIRECCIÓ DE FOTOGRAFIA
Pozos de ambición
MUNTATGE DE SO
El ultimátum de Bourne
SO
El ultimátum de Bourne
MÚSICA ORIGINAL
Expiación, per Dario Marianelli
MILLOR VESTUARI
Elizabeth. La edad de oro
MILLOR MUNTATGE
El ultimatum de Bourne
MILLOR MAQUILLATGE
La vida en rosa
MILLORS EFECTES VISUALS
La brújula dorada
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.