Experts italians identifiquen les restes que hi ha sota la Pol·lèntia no excavada

Utilitzen prospeccions no invasives que permetran reconstruir virtualment la ciutat

TW
0

Un grup de nou experts procedents de diferents universitats italianes treballa aquests dies al costat de la coordinadora de les excavacions de Pol·lèntia a Alcúdia, Margalida Orfila, per tractar de detectar mitjançant prospeccions no invasives les restes que s'oculten a la zona no excavada del jaciment.

Es tracta d'un projecte de caràcter internacional finançat pel Ministeri de Cultura italià, que estudia els jaciments de diferents ciutats portuàries de la Mediterrània amb l'objectiu de tenir un major coneixement global que els permeti reinterpretar les seves pròpies restes. Els jaciments seleccionats en diferents ports de la Mediterrània han estat Pol·lèntia a Alcúdia, Cartago al Marroc i Pilos a Grècia.

Els experts procedents de les universitats de Cagliari (Sardenya), Palerm (Sicília) i Politemo (Torí) utilitzen quatre tècniques no invasives per realitzar les prospeccions, més concretament prospeccions elèctriques, electromagnetisme, georadar i magnetisme. Obtenen d'aquesta manera quatre lectures diferenciades de les restes ocultes a un màxim de 3 metres sota terra i això fa que la fiabilitat sigui molt elevada.Gaetano Ranieri, coordinador del projecte, va explicar que «les prospeccions geofísiques no invasives permetran poder fer reconstruccions virtuals de cada una de les ciutats per completar un projecte museístic».

Així, les repercussions d'aquest estudi, finançat íntegrament pel govern italià, seran altament importants perquè permetran reconstruir virtualment la ciutat romana de Pol·lèntia coneixent per primera vegada els seus límits exactes, cosa impossible de certificar fins ara. El projecte obre la possibilitat de comprovar amb exactitud si tal com intuïen els experts arqueòlegs existeixen restes del que fou el port comercial del Pol·lèntia, del qual no s'han trobat restes estructurals fins ara.

«L'objectiu final seria el de poder arribar a tenir els límits de la ciutat i localitzar el port», va explicar ahir Margalida Orfila.
L'equip d'investigació treballava ahir als voltants del fòrum completant un primer treball que ja es va realitzar el setembre i que analitza també el tram de terrenys compresos entre el fòrum i el teatre. Pròximament, planegen una nova visita per utilitzar un globus captiu i amb un sistema de termocàmera afinar encara més les prospeccions.Margalida Orfila va explicar que localitzar les restes del port de Pol·lèntia serà la part més complicada donat l'invasiu urbanisme que va sofrir el Port d'Alcúdia en la dècada dels 60 i els 70. No obstant això, Margalida Orfila va confirmar que «el més probable és que el port de Pol·lèntia sigui molt proper al teatre, que és més modern, del segle I dC».