Un documental immortalitza Sant Antoni d'Artà des de la vessant antropològica

Un grup de musicòlegs enregistra aquesta setmana les arrels de la festa en un DVD

La cinta mostrarà d'una manera seqüenciada les diferents parts de la festa de Sant Antoni.

TW
0

Repassar tot el costumari des d'un punt de vista musicoetnològic. Aquest és un dels objectius del Grem, Grup de Recerca Etnomusical de Mallorca, que aquest cap de setmana va començar a enregistrar els quefers de les festes de Sant Antoni a Artà i que avui clourà amb l'enregistrament de la nit més infernal de l'any.

El fet d'haver escollit aquesta localitat del Llevant és, segons els estudiosos, perquè és en aquest indret on se celebra la festa d'una manera més peculiar. El restultat d'aquest treball sortirà al carrer l'any que ve en format Ddv dins la col·lecció Músiques de Mallorca.

Aquesta no és la primera escomesa d'aquestes característiques que realitza aquest grup d'estudiosos en musicoetnologia. En concert, és el tercer treball després de les cintes dedicades a les tonades del camp i a la Sibil·la que començaren a enregistrar el 2002 i el 2005 respectivament. «Sant Antoni a Artà és una festa que ens va interessar particularment ja que té pocs elements externs que l'alterin», explicà Francesc Vicens, un dels estudiosos que fa part del treball coordinat pel professor d'etnomusicologia de la UAB, Jaume Ayats.

«En el marc d'aquesta celebració destaca la continuïtat d'una obreria que vetlla per Sant Antoni, així com també l'existència d'una sèrie de codis que coneixen els artenencs i que genera una festa molta participativa», aclarí. Així mateix, cal destacar que aquest documental no és una simple recopilació de fets festius des d'un punt de vista nostàlgic o redemptor, sinó que pretén ser un estudi antropològic que pren la música popular com a principal element analitzador.

«Serà un estudi des d'un punt de vista social i actual del que succeeix el dissabte de Sant Antoni a Artà», aclarí Vicencs. Les diverses tonades, la manera en què es mouen els glosadors que amb la ma segueixen el so de la tonada o el sentiment d'aquesta festa en què tots els artanencs es posen el mocador vermell pel coll, són només alguns dels aspectes que es veuran reflectits en el treball que a part del coordinador i Francesc Vicens també hi pren part Antònia Maria Sureda. Les càmeres de Gen Lock arribaren ja dissabte passat a Artà, però la gran feinada començarà avui a les vuit del matí amb el berenar a Ca l'Obrer i finalitzaran ben entrada la matinada amb l'enregistrament dels cants improvisats del poble.

Però la tasca que farà avui l'equip de musicòlegs ja ve d'enrere, fa mesos que preparen el documental. «Abans de Sant Antoni ja hem parlat amb tots els protagonistes de la festa per tal de captar el seu sentiment i copsar així el seu esperit», matisa Vincens. Una vegada enregistrat el material, es començarà a muntar la cinta que estarà dividia en dues parts. D'una banda el datall de tota la seqüència de la celebració santantoniera i per altra banda les impressions de viva veu dels mateixos protagonistes. Un ample estudi antropològic i musical que s'allargarà durant dues hores i que es podrà veure a partir del 2009.